Mats Douma – vorig jaar nog centraal middenvelder bij Jodan Boys, nu college voetballer aan de andere kant van de Atlantische Oceaan op Point Park University – vertelt over zijn eerste maanden als student-athlete en over de weg daar naartoe in samenwerking met Slamstox. Zwaarbevochten wedstrijden in zijn prachtige stadion; serveersters die om de vijf minuten vragen hoe het met je gaat; en een proefje van het Amerikaanse Halloween. De Covid-maatregelen maken zijn eerste maanden er niet minder leuk door.
Hoi Mats, kun je wat over jezelf vertellen?
Ik kom uit Reeuwijk, Zuid-Holland. Na mijn VWO heb ik een jaar Rotterdam University of Applied Sciences gedaan. Deze credits heb ik overgezet naar het Amerikaanse schoolsysteem en studeer dus nu in mijn 2e jaar aan Point Park University, in Pittsburgh, Pennsylvania. Vroeger heb ik in Duitsland gewoond, dus in het buitenland wonen is niet geheel nieuw voor mij, maar wennen blijft het altijd.
Waar heb je gevoetbald voordat je naar Amerika ging?
Ik ben zelf op jonge leeftijd in Duitsland begonnen met voetballen, ook zaalvoetbal. Daarna heb ik eigenlijk altijd bij mijn ‘hometown’ club gespeeld (hoofdklasse) en later bij en grotere club in de regio, Jodan Boys. Ik ben bij beide clubs blijven training ter voorbereiding op Amerika, dus dat kwam neer op 4/5 keer in de week.
“Iedereen hier deelt dezelfde passie.”
Je voetbalt nu bij Point Park University. Hoe bevallen de eerste weken en wat is er verschillend met Nederland?
De gehele ervaring is nu sowieso anders door het Corona virus, dus de nodige aanpassingen worden getroffen. Ondanks dat, bevalt het leven mij hier erg goed. Je hebt in principe een hele hechte band met je team, ook omdat je elkaar echt elke dag ziet. En iedereen hier deelt dezelfde passie. Wat ook erg leuk is, is dat er hier studente van veel verschillende nationaliteiten rondlopen. Het grootste verschil met Nederland is dat er daar geen college soccer bestaat. Het combineren van sport en studie is hier veel makkelijker.
Hoe ziet een reguliere dag voor jou er nu uit?
Om de dag trainen wij om 7:30 of 09:00 in de ochtend. Bij aankomst wordt je temperatuur gemeten, bij te hoge temperatuur mag je niet trainen… Gelukkig is dat nog niet gebeurd. Na de training word ik thuisgebracht door een teamgenoot. Ik woon ‘off-campus’ met twee teamgenoten. Na even bijkomen beginnen mijn online lessen, die tot ongeveer 14:30 duren. Hierna werk ik huiswerk bij en ga ik meestal even ergens wat eten halen, zodat ik met een volle maag mijn college van 18-21 uur kan volgen. En natuurlijk soms even Champions League tussendoor kijken. Na mijn avondles eet ik nog wat en is de dag eigenlijk voorbij.
“Er zijn vier andere Nederlandse jongens, wat toch wel fijn is zodat je af en toe Nederlands kan praten.”
Waarom heb je destijds voor Point Park University gekozen?
Ik heb voor Point Park gekozen door een combinatie van de volgende aspecten. Mijn coach is internationaal, Nederlands zelfs. Dat sprak mij erg aan, zeker omdat onze voetbalfilosofie erg overeenkwam. Daarnaast zijn er vier andere Nederlandse jongens, wat toch wel fijn is zodat je af en toe Nederlands kan praten. Point Park University is ook een universiteit in downtown Pittsburgh, en dat sprak mij erg aan want het verveelt nooit! En we spelen op een enorm mooi veld, dat wij delen met het professionele United Soccer League team Pittsburgh Riverhounds.
Hoe heb je het proces met Slamstox om daar te komen ervaren?
Slamstox heeft echt super geholpen met dit proces. We hadden van tevoren een aantal afspraken gemaakt over wat ik belangrijk vond om dit avontuur te laten slagen. Deze prioriteiten heeft Slamstox zich ook eigen gemaakt en geprobeerd de ‘perfecte match’ te vinden, wat enorm goed is gelukt. Contact was ook altijd erg makkelijk, je kan altijd even bellen of appen, als je vragen hebt of ergens mee zit. Slamstox wist ook altijd wat de vervolgstap in het proces was, waardoor je eigenlijk altijd wel bezig bent met het opzetten van dit avontuur, dan krijg je er ook echt meer een gevoel bij.
“Als je zegt dat je in het voetbalteam zit, dan snapt iedere docent dat je soms wat meer tijd nodig hebt of dat je soms niet in de les bent.”
Hoe bevalt de combinatie van studie en voetbal?
De combinatie van voetbal en studie bevalt mij erg goed. Als je zegt dat je in het voetbalteam zit, dan snapt iedere docent dat je soms wat meer tijd nodig hebt of dat je soms niet in de les bent. Dit was voor mij in Nederland nooit echt het geval. Het maakt de combinatie tussen de twee veel gemakkelijker zodat je je op allebei kan focussen (studie komt wel altijd op 1).
Hoe heb je Halloween beleefd?
Ik wist niet zo goed wat ik van Halloween moest verwachten, ook omdat het in Nederland lang niet zo groot is. Maar het is echt een hele leuke feestdag. Het wordt enorm groot gevierd en iedereen doet mee. Maakt niet uit of je elkaar kent, iedereen mag naar de Halloween feesten toe (wel corona-proof, natuurlijk). Dus ik kijk erg uit naar volgende Halloween!
Kan je wat meer vertellen over de campus?
Onze campus bevindt zich geheel in downtown Pittsburgh. De bibliotheek was bijvoorbeeld vroeger een bank en de kluis van de bank hebben ze omgebouwd tot studieruimte. Het is dus een enorm dynamische omgeving, er zijn altijd mensen. Alle gebouwen zijn erg dicht bij elkaar. Mijn universiteit bezit gebouwen op 3 ‘blocks’ in het centrum van de stad. Hier zijn alle dorms waar wij slapen, de gym, klaslokalen, etc. Voor ons voetbalveld moeten we iets uit downtown, naar Highmark Stadium, dat wij dus delen wij met het USL-team, de Pittsburgh Riverhounds. Dit is een prachtig veld aan het water met uitzicht op de skyline van downtown Pittsburgh.
Welke maatregelen worden er nu getroffen met corona en hoe hebben die impact op jouw leven daar?
Voor elke training word je temperatuur gemeten en eigenlijk altijd moet je een masker dragen, voornamelijk in de schoolgebouwen. Overal wordt natuurlijk ook het social-distancing gehanteerd. En als iemand symptomen heeft of positief is (kan ook een tegenstander zijn), moet je in quarantaine. Dit is helaas een keer gebeurd toen er iemand van onze tegenstander positief was.
“Ik werd erg goed opgevangen in het team. Er is altijd wel iemand die mij hielp.”
Heb je wel eens last van heimwee?
Ik heb zelf relatief weinig last van heimwee. Maar dat komt denk ik ook omdat je heel veel bezig bent en erg druk bent en dus eigenlijk weinig tijd hebt om daar bij stil te staan. Ook werd ik erg goed opgevangen in het team. Er is altijd wel iemand die mij kon helpen met mijn kamer regelen, spullen kopen, etc. Ik bel ook regelmatig met mijn familie, eens in de 2/3 dagen.
Hoe gaat het met je Engels?
In mijn jaar aan de Rotterdam University of Applied Sciences volgde ik al een Engelstalige opleiding, dus ik was al wel aardig gewend aan het constant Engels praten. Het blijft natuurlijk altijd wel even wennen. Maar het went erg snel omdat je eigenlijk niet anders kan. Je wordt gewoon in het diepe gegooid en dat zorgt ervoor dat je het snel oppakt.
Wat vind je tot nu toe van de Amerikanen?
Er zijn wel een aantal stereotypische beelden van Amerikanen die ik op voorhand had en die ook waar zijn haha. Maar het zijn allemaal hele aardige en vriendelijke mensen. Iedereen vindt het enorm interessant als ze horen dat je uit Europa komt om in Amerika college soccer te spelen. Alleen kleine dingetjes als de serveersters die om de 5 minuten komen vragen of alles goed gaat, is totaal anders dan in een Nederlands restaurant waar ze je met rust laten tot je ze nodig hebt.
Hoe is het om in een team te zitten met een Nederlandse coach?
Ik vind het erg fijn om met een Nederlandse coach in het team te zitten, omdat je als Nederlanders onder elkaar toch een beetje hetzelfde beeld hebt van voetbal. En omdat je gewoon zo nu en dan Nederlands kan praten voelt het toch meer een beetje als thuis.
“Probeer in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau te spelen, want dat bied je simpelweg meer opties qua universiteiten in Amerika.”
Als je je 16-jarige zelf met de kennis van nu advies zou mogen geven, wat zou het dan zijn?
Ik denk dat ik tegen mezelf zou zeggen, probeer in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau te spelen, want dat bied je simpelweg meer opties qua universiteiten. Ik zelf had dat beter kunnen doen. En denk zeker niet dat het onrealistisch is want Slamstox helpt je echt geweldig.
Wat is je doel dit jaar en wat is je doel de komende vier jaar?
We gaan dit jaar de play-offs halen en dus zo ver mogelijk richting het national kampioenschap komen. Voor de komende vier jaar wil ik voornamelijk gewoon genieten van mijn tijd hier. En misschien ooit een transfer maken naar een andere universiteit om een ander deel van de States te zien.
Heb je nog tips en tricks voor de komende generaties college voetballers uit Nederland?
Zorg ervoor dat je een hoge videokwaliteit in je highlight video hebt. Dat spreekt de coaches heel erg aan!
Stuur de foto die het beste weergeeft wat je tot nu toe hebt meegemaakt!
Zwaar bevochten overwinning in een uitwedstrijd op een waardeloos modder veld.