Het begin van je eerste jaar in Amerika gaat een grote verandering in je leven zijn, zeker omdat je nog niet zo goed weet wat je kunt verwachten! Daarom neem ik je mee door een jaar als college soccer player.

Bram Kaarsgaren is onze soccer specialist en heeft zelf gevoetbald bij Carson Newman University in Tennessee en Southern Methodist University in Texas. In deze blog deelt hij met ons een jaar als college soccer player! We gaan het in dit artikel alleen hebben over soccer, niet te vergelijken met college football! Meer weten over een jaar in college soccer? Lees hieronder dan snel verder!

Begin augustus – Pre-season

De start van het eerste semester is vaak ergens begin augustus. Sommige scholen beginnen ergens in juli zelfs al met pre-season. In de eerste weken train je nog niet met de coaches omdat dit niet mag van de NCAA. Pre-season wordt de eerste weken geleid door de aanvoerders van het team. Dit noemen ze ook captains practice. Deze eerste weken staan in het teken van super fit worden en een zo hecht mogelijk team worden in een korte tijd. In pre-season train je vaak twee keer per dag. ’s Ochtends een fysiek zware training en ‘ s avonds vaak 11 tegen 11 om de nodige minuten in de benen te krijgen. De oudere teamgenoten regelen activiteiten rondom deze trainingen zoals bbq’s en zwemactiviteiten om aan teambuilding te doen. Doordat er meerdere sportteams op campus deze pre-season hebben en er verder geen scholieren op school zijn, is het ook de perfecte tijd om deze sporters te leren kennen. Een lege campus geeft je ook de gelegenheid om je wegwijs te maken in je nieuwe omgeving.

Eind augustus tot december – Start eerste semester

Halverwege augustus beginnen de eerste trainingen met de coaches. Dit zijn de weken dat je je plekje moet verdienen in de basis, dus de trainingen zijn super fanatiek. In de eerste oefenwedstrijden krijgt iedereen een eerlijke kans om zichzelf te laten zien. In deze fase beginnen ook de eerste lessen, en wordt het dus steeds drukker op de campus. Twee keer in de week heb je ‘s ochtends krachttraining van je strength & conditioning coach. De rest van de dag heb je meestal drie tot vier uur les. Rond 3 uur is het dan tijd voor je tweede training van de dag. Dit is een veldtraining met de gehele coaching staf. Eten doe je tussen de trainingen en lessen door, afhankelijk van jouw rooster. Er zullen altijd teamgenoten in de dining hall aan het eten zijn waardoor dit ook weer hele gezellige momenten creëert met je teamgenoten. ’s Avonds is er tijd voor ontspanning en eventueel wat huiswerk. Kortom, een hele drukke weekplanning, maar ontzettend leuk om te ervaren samen met je teamgenoten en mede-atleten binnen de school. De combinatie van een nieuwe omgeving en veel wedstrijden laat het eerste semester voorbij vliegen, dus vergeet niet te genieten tussendoor!

In mijn eerste semester speelde ik zo’n 15 tot 20 wedstrijden. Dat zijn gemiddeld twee wedstrijden per week. Het is dus heel belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt in deze periode, want je krijgt weinig tijd om te herstellen. Wij speelden onze wedstrijden op woensdag en zaterdagavond. Als je op woensdag een uitwedstrijd had, moest je vaak 5/6 uur in de bus om bij de andere universiteit te komen. Bij SMU vlogen we altijd naar wedstrijden wat weer een hele nieuwe ervaring was. Super gaaf om mee te maken met je teamgenoten, natuurlijk! Door het vele reizen mis je bijna een hele dag school, dus het vraagt een stukje zelfstandigheid van je om deze vakken in te halen. De begeleiding op school zorgt hier uitstekend voor, waardoor je niks hoeft te missen. Eventuele toetsen kunnen makkelijk worden ingehaald. De meeste teamgenoten hebben dan ook een boek mee in de bus op dit soort dagen om de tijd goed te benutten. Verder zijn deze tripjes natuurlijk super leuk om mee te maken met je teamgenoten. Bij overwinningen kan je je voorstellen dat de teamspeaker op vol volume gaat en de nodige karaoke gezongen wordt. Het einde van de reis staat vaak in het teken van uitrusten, want op donderdag wordt er gewoon verwacht dat je in de schoolbanken zit.

De laatste fase van het seizoen draait om de kampioenschappen. Als je team het goed heeft gedaan kwalificeer je jezelf voor het ‘conference tournament’. Dit is een toernooi waar je in een kwartfinale, halve finale en finale uit gaat maken wie conference champion is geworden. Deze winnaar kwalificeert zich voor het ‘national tournament’ om uit te maken wie het beste team van Amerika is. Je kan je hier ook voor kwalificeren op basis van ranking als je het tot aan het einde goed gepresteerd hebt. Deze eindfase is dus niet voor iedereen, maar ontzettend gaaf om mee te maken, omdat hier de prijzen verdeeld worden. Na dit toernooi en de laatste toetsen is het tijd voor de winter break. De meeste studenten gaan dan naar huis om de feestdagen met vrienden en familie te vieren. Halverwege januari wordt je weer terug op de campus verwacht voor het tweede semester.

Begin januari tot juni – Het tweede semester

Begin januari komen de meeste studenten weer terug op de campus, dit semester is een stuk rustiger qua voetballen. Hierdoor is het slim om wat zwaardere vakken te kiezen in dit semester, omdat er meer aandacht ligt op het academische gedeelte. In het begin van het semester train je ongeveer 8 uur per week. Daarnaast doen veel jongens mee aan indoor soccer toernooitjes op eigen initiatief. De focus met het team ligt vooral op kracht en conditie om een zo’n goed mogelijke basis te leggen voor het aankomende seizoen.

Vanaf maart verandert je schema als voetballer weer. Je gaat weer meer trainen op het voetbalveld en met het team, zo’n 20 uur per week. In de laatste 2 maanden van het semester speel je ook weer oefenwedstrijden. De seniors (laatstejaars) spelen niet meer mee omdat ze geen onderdeel uitmaken van het nieuwe seizoen. Hierdoor liggen er kansen voor jongens om zichzelf in de kijker te spelen bij de trainersstaf. Doordat je schema minder druk is dan het Fall semester, is er ook ruimte om tripjes te maken door Amerika. Eind mei zitten de laatste examens er weer op en eindigt het semester.

Bijna alle studenten gaan vervolgens naar huis om te genieten van de zomervakantie. Deze break duurt ongeveer drie maanden. Het is belangrijk om in deze periode het zomerschema goed te volgen, want begin augustus staat de volgende pre-season weer op het programma. Als tweedejaars ben je een voorbeeld voor de nieuwe teamgenoten, dus er wordt verwacht dat je het voorbeeld geeft tijdens de trainingen.

Het voetbalschema in Amerika is dus best wat anders dan in Nederland. Je speelt in het eerste semester veel officiële wedstrijden in een korte tijd, zeker ook in combinatie met de eindtoernooien. In Nederland speel je als team twee keer tegen hetzelfde team, in Amerika is dat niet zo. Hier speel je maar één keer tegen een andere universiteit, of thuis of uit. Het jaar daarna speel je dan hetzelfde schema, maar dan uit en thuiswedstrijden omgedraaid. In het tweede semester speel je dus geen officiële wedstrijden maar bereid je je individueel, maar ook als team, optimaal voor op het komende wedstrijdseizoen. Daaraan zie je hoe professioneel en serieus de sport is in Amerika. En de weekenden vrij hebben in het tweede semester heeft ook een ander groot voordeel: je kunt namelijk leuke tripjes maken met je vrienden en Amerika gaan ontdekken

Wil jij ook studeren en voetballen in Amerika? Neem dan contact op met onze voetbalspecialisten via dit formulier. We informeren je graag meer over voetballen en studeren in Amerika! Houd ook onze socials in de gaten voor toffe soccer events.