College volleybal is enorm populair is Amerika, bij de vrouwen is het zelfs zo populair dat het bijna de grootste sport is. Steeds meer jongens en meiden maken de overstap om in Amerika hun carriere voort te zetten.
In onze blog van ”een jaar als..” kijken we regelmatig hoe een college jaar er uit kan zien voor onze atleten. Want wat kun je nu eigenlijk allemaal verwachten als je besluit om naar Amerika te gaan? Het begin van je eerste jaar in Amerika kan spannend zijn, vooral als je nog niet zo goed weet wat je kunt verwachten! Daarom nemen we je vandaag mee door een jaar als college volleyball player.
Zomerperiode
De start van je schooltijd is vaak ergens in juli of begin augustus. Dat is vaak een bijzondere periode omdat de studie op de campus nog niet begonnen is, de school is nog een soort van gesloten. Dat betekent dat alleen de atleten op de campus zijn, iedereen bereid zich voor op het sportseizoen. Er wordt hard getraind, aan de teamband gewerkt, minstens zo belangrijk want je komt ineens in een nieuw team terecht. Daarnaast kun je als atleet wennen aan het Engels, dat is voor de meesten ook fijn voordat het semester echt begint. Een leuke eerste paar weken dus waarin je de tijd krijgt om te wennen aan alles dat nieuw is!
Het eerste semester
Eind augustus t/m half december
Het eerste semester (academisch gezien) begint vaak dan ergens eind augustus, begin september. Voordat je ook maar aan je lezen hoeft te denken, heb je dus al ongeveer een maand intensief kunnen trainen met je team. Rond deze tijd mag je dan ook eindelijk je eerste oefenwedstrijden gaan spelen.
Begin september wordt het echt druk, want naast school dat net begint, start ook het college volleybalseizoen. Vaak train je dagelijks en heb je daarvoor of daarna school. Na een lange dag, is het daarna tijd om huiswerk te maken, misschien even snel naar Nederland te bellen en dan snel te gaan slapen weer. De volgende dag en de volgende trainingen komen er immers ook al weer aan. Een druk leven als student-athlete, maar doordat je deze tijd met je team meemaakt en allemaal hetzelfde schema volgt, is het ook een minder zwaar en vooral ook stuk leuker!
Tijdens het seizoen speel je gemiddeld rond de 20 wedstrijden, vergelijkbaar met een heel jaar in Nederland. Alleen dan dus over een veel kortere periode, het seizoen duurt zo’n drie maanden. Hierin speel je vaak twee wedstrijden per week. Dit kan zijn vrijdag en zaterdag een thuiswedstrijd, maar ook een uitwedstrijd op donderdag en zondag. Dit zijn vaak de leukste tripjes. e afstanden in Amerika zijn een stuk groter, als het nog enigszins te overbruggen is ga je als team met de bus reizen. Maar het komt ook voor dat je écht grote stukken moet reizen en het vliegtuig neemt. De sfeer is dan leuk met het team en er is vaak ook tijd voor gezellige activiteiten tussendoor.
Je mist dan wel wat school, maar de universiteit houdt hier veel rekening mee voor de student-athletes. Daardoor kun je toetsen vaak op een ander moment maken of worden lessen op een later moment ingehaald.
Het seizoen wordt altijd afgesloten met de eindtoernooien. Het conference championship tournament (een eindtoernooi van jouw competitie), en als je echt gelukt hebt mag je ook naar de NCAA of NAIA Championships. Een mega vette ervaring! Hier strijden de beste teams om de prijzen en de nationale titel. Half december is het eerste semester afgelopen, tijd voor winter break. Veel atleten kiezen er voor om dan terug naar huis te gaan, hierdoor zijn ze met kerst bij familie en vrienden. Bovendien heb je een maand vakantie.
Het tweede semester
Half januari t/m half mei
In januari komen de meeste studenten weer terug op de campus, voor volleyballers heeft het academische in dit semester meer prioriteit. Met als doel eventuele opgelopen achterstand uit het eerste semester recht te trekken. Je traint dan ongeveer acht uur per week en speelt geen wedstrijden. In deze periode is ook krachttraining enorm belangrijk. Daarnaast ga je in de zaal vaak oefenen op specifieke onderdelen, zoals de pass of het blokkeren.
Doordat je geen wedstrijden speelt, heb je in de weekenden vrij. Dit betekend dat je makkelijk bij andere sportwedstrijden op de campus kunt kijken, misschien heeft jouw universiteit wel een basketbalteam? Maar daarnaast is het vrije weekend ook de optimale mogelijkheid om Amerika te ontdekken. Vaak worden uitstapjes naar in de buurt gelegen steden gemaakt om andere bezienswaardigheden.
Deze periode duurt ongeveer tot spring break. Hierna ga je weer meer trainen met het team, nu worden er ook weer een aantal oefenwedstrijden gespeeld. Allemaal met als doel je als team optimaal voor te bereiden op het volgende semester en dus het nieuwe seizoen.
In mei volgt nog een tentamen week en hierna is je eerste jaar al voorbij. Bijna alle student-athletes gaan dan naar huis of naar een ander vakantieadres. Tijd om eventjes te ontspannen, maar fit blijven is ook belangrijk. Daarom krijgen atleten altijd een fitness schema mee om zich aan te houden in de zomer. Tip: houd je ook echt aan dit schema, daar heb je volgend jaar alleen maar plezier van.
Summer break duurt tot ongeveer half juli, begin augustus. Hierna verzamelen alle student-athletes zich weer op de campus en dan begint alles weer opnieuw.
Men’s volleyball
Maar hoe zit dat dan voor mannen? Daarvoor geldt bovenstaande niet. Het seizoen voor men’s volleybal is namelijk pas in het tweede semester, dus precies omgekeerd met het women’s volleybal seizoen. Waar de meiden meteen in september beginnen met hun seizoen, begint het seizoen voor de jongens pas in januari.
Begin van semester 1 staat studie centraal en wordt er middels persoonlijke training en krachttraining langzaam toegewerkt richting het seizoen. Richting december wordt er ook veel meer als team getraind. Na een korte winter break (de jongens moeten zich al weer eerder melden op de campus), volgt een korte, intensieve periode met oefenwedstrijden. Half januari begint dan het wedstrijdseizoen. Net als bij het women’s volleyball duurt ook hier het seizoen zo’n drie maanden en wordt deze afgesloten met de grote eindtoernooien. Hierna volgt nog een korte periode en dan is half mei ook hun eerste jaar afgelopen.
Het volleybal jaar in Amerika is dus best wat anders dan in Nederland. Je speelt in het eerste semester veel officiële wedstrijden in een korte tijd, zeker ook in combinatie met de eindtoernooien. In het tweede semester speel je dus geen officiële wedstrijden maar bereid je individueel, maar ook als team, optimaal voor op het komende wedstrijdseizoen. Daaraan zie je hoe professioneel en serieus de sport is in Amerika.
Wil je ook graag volleyballen en studeren in Amerika? Neem dan snel contact op met onze volleybal specialisten Ron en Frederique via dit kennismakingsformulier. We helpen je graag verder!