Profvoetballer worden, wie wil dat nou niet? Het is de droom van bijna iedere jongen of meisje zijn droom wanneer ze beginnen met voetballen. Spelen in Camp Nou, Santiago Bernabeu of Old Trafford samen of tegen je idolen. Toch is het profvoetbal maar voor een klein aantal spelers weggelegd en moet je er in onder andere Nederland en België veel voor laten en bijvoorbeeld je school op een lager pitje te zetten of zelfs helemaal met je studie stoppen.
In Amerika hebben ze hier de perfecte oplossing voor, college soccer. Je voetbalt hier op hoog niveau, terwijl je ook studeert; je speelt én studeert namelijk voor de universiteit. Dit zorgt voor een optimale combinatie. Je traint als een prof: Minimaal vijf keer per week, op het veld en in de gym. In het seizoen speel je zelfs twee wedstrijden per week en reis je met de spelersbus of soms zelfs met het vliegtuig naar uitwedstrijden. Er is een volledige staf in dienst die er full time mee bezig is om het beste team van Amerika te worden en de spelers optimaal te laten ontwikkelen. Kortom word je echt voorbereid om prof voetballer te worden, terwijl je tegelijkertijd ook goed begeleid wordt richting een maatschappelijke carrière middels je studie.
Hoe word je dan profvoetballer?
Vanuit college soccer kun je meerdere paden volgen om profvoetballer te worden. De eerste mogelijkheid is de MLS SuperDraft, dit houdt in dat teams uit de MLS spelers die zijn opgevallen in hun collegetijd kunnen selecteren, deze worden dan vaak uitgenodigd voor een zogenoemde ‘MLS Player Combine’, hier tonen de geselecteerde spelers hun vaardigheden en kwaliteiten. Zo kunnen de MLS teams een beter beeld krijgen van de speler.
Een andere mogelijkheid is om naar try-outs en showcases van professionele teams te gaan, via hier zou je bij een MLS of ander professioneel team kunnen aansluiten. Een derde optie is om vanuit college internationaal te gaan, college soccer spelers zijn erg geliefd bij internationale profclubs door hun gedrevenheid en de ervaring die ze al hebben met veel trainen, wedstrijden spelen en het reizen.
Voorbeelden van college soccer spelers die professioneel voetballer zijn geworden
Jordan Morris, won de MAC Hermann Trophy als beste college voetballer in 2015 en tekende in 2016 bij Seattle Sounders FC als een Homegrown Player. Hij heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld bij de Sounders en het nationale team van de VS.
Een ander mooi voorbeeld is Jack Harrison, Harrison werd als eerste gekozen in de 2016 MLS SuperDraft door Chicago Fire, maar werd direct geruild naar New York City FC. Na twee seizoenen in de MLS verhuisde hij naar Manchester en werd vervolgens uitgeleend en uiteindelijk verkocht aan Leeds United, waarmee hij nu in de Premier League speelt.
Ook Cyle Larin hoort zeker in dit rijtje thuis, Larin werd als eerste gekozen in de 2015 MLS SuperDraft door Orlando City SC. Hij had een succesvolle periode in de MLS voordat hij naar Beşiktaş vertrok, waarna hij zijn carrière voortzette in Europa in de La Liga.
Tenslotte onze eigen Wouter Verstraaten, Wouter verruilde de PSV Eindhoven jeugdopleiding in 2016 voor college soccer in Amerika via Slamstox. Hier speelde hij voor het Wright State Raiders men’s soccer team en werd hij benoemd tot Horizon League Defensive Player of the Year. Na zijn tijd in het Amerikaanse collegevoetbal, keerde Verstraaten terug naar Nederland, maar in 2020 tekende hij bij Pacific FC in de Canadian Premier League (CPL). Na zijn periode bij Pacific FC, verhuisde Verstraaten naar Engeland en tekende bij South Shields, een club die speelt in de Northern Premier League. Op dit moment heeft hij zich gefocust op zijn maatschappelijke carrière en is hij werkzaam bij ABN AMRO Bank.
Kortom, wil jij op een hoog niveau voetballen, klaargestoomd worden voor het prof voetbal maar ondertussen ook een opleiding volgen? Of gewoon een vette tijd in Amerika hebben in combinatie met voetbal. Vul dan een formulier in en dan kijken onze voetbalspecialisten graag mee naar jouw mogelijkheden