Voetbal combineren met een studie, wie wil dat nou niet? In Amerika heb je de mogelijkheid om dagelijks je sport te beoefenen en daarnaast een opleiding te volgen. Misschien denk je dat dit alleen voor de allerbeste is, maar niets is minder waar. Er zijn in Amerika verschillende college soccer niveaus, waardoor er veel meer mogelijkheden zijn dan je wellicht op voorhand denkt. Wat precies de niveaus zijn en welke vereisten er per divisie worden gesteld, bespreken we in deze blog met je.
Wil je eerst wat meer algemene informatie over de verschillende sportbonden in Amerika? Weten welke er allemaal zijn en wat ze inhouden? Klik dan snel hier.
NCAA
Division I
Divisie I is de hoogste competitie. Het atletisch vermogen van de spelers is hier ontzettend hoog. Over het algemeen spelen hier de Nederlandse jongens en meiden die bij betaald voetbalopleidingen of echt in de absolute top van het amateurvoetbal hebben gespeeld. Student-athletes kunnen hier zowel een atletische- als academische beurs krijgen.
De universiteiten in deze divisie zijn vaak grotere scholen, met top faciliteiten en goede studie- en sportprogramma’s. De sportwedstrijden worden dan ook door veel meer mensen bezocht, vaak uit de wijde omgeving van de universiteit.
Academisch wordt er veel van de atleten verwacht. Er wordt dan ook veel discipline en motivatie vereist om buiten het drukke training- en wedstrijdprogramma voldoende tijd in je studie te investeren.
Om speelgerechtigd te zijn voor een Division I universiteit, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet een minimaal GPA hebben en ook succesvol je middelbare school hebben afgerond. Daarnaast mag je als atleet ook nooit een professioneel contract hebben getekend bij je club, of überhaupt geld hebben verdiend aan je sport.
Division II
Division II doet qua niveau niet veel onder voor Division I. Er wordt iets meer tijd ingeroosterd voor studeren, maar de sportintensiteit ligt nog steeds heel hoog. Wel is er tijdens off-season tijd om te genieten van het Amerikaanse leven doordat er ruimte is om te ontspannen, terwijl Division I teams doortrainen. Ook op het tweede niveau zijn vooral voetballers van BVO’s en top amateur teams actief. De top DII scholen doen kunnen vaak zelfs winnen van de mindere DI universiteiten.
De academische en amateurstatus eisen zijn in Division II nagenoeg hetzelfde als voor Division I. Ook worden er academische- en atletische beurzen aangeboden aan de student-athletes.
Division III
De eisen om in Division III te mogen spelen zijn minder streng dan voor Division I en II. Er wordt zeker veel tijd gespendeerd aan het voetballen, maar de schoolprestaties zijn vaak minstens net zo belangrijk.
Op deze scholen spendeer je vaak veel tijd in de klaslokalen en op de campus, waardoor je veel meer in aanraking komt met je medestudenten. Er is genoeg tijd en ruimte om leuke dingen te ondernemen en de stad te ontdekken.
Er wordt in Division III alleen gewerkt met een academische beurs. Goede cijfers en mooie prestaties op school, worden hier dus goed beloond.
In de top van de Division III spelen nog zeker veel goede voetballers. Ook hier kan je spelers tegenkomen die in Nederland bij top clubs hebben gespeeld. Echter spelen er in deze divisie ook heel veel voetballers die een goede academische prestatie nastreven. Slamstox voetballer Noud Geerink is een van de Nederlanders die actief is in deze divisie, een tijdje geleden spraken we hem over zijn ervaringen. Je leest zijn verhaal hier.
NAIA
De NAIA is een aparte bond. De scholen zijn hier over het algemeen wat kleiner, maar bieden desondanks ook zeker het Amerikaanse studentenleven. De bond is nog altijd groeiende, waardoor ieder jaar het niveau stijgt. Over het algemeen zijn de scholen qua niveau goed te vergelijken met de universiteiten uit de NCAA Division II.
Voor studenten die topsport willen combineren met studeren, is een NAIA school een uitstekende keuze. Het trainingsprogramma is ook hier vaak iets minder intens dan in de DI en DII, maar extra studietijd komt hier vooral door een veel gunstiger reisprogramma. NAIA scholen spelen meer regionaal, waardoor spelers minder tijd kwijt zijn aan reizen en dus meer tijd overhouden voor studeren en de campus ontdekken.
Scholen in de NAIA bieden ook zowel atletische als academische studiebeurzen. Daarnaast zijn de academische eisen, waar je aan moet voldoen, vaak ook wat gemakkelijker dan in de NCAA. De minimale GPA eis ligt iets lager en ook met een lagere SAT score kom je hier makkelijker binnen. Echter moet je het studieniveau zeker niet onderschatten, ook de studie’s zijn hier zeker van niveau.
NJCAA
In de NJCAA spelen universiteiten die 2-jarige studieprogramma’s aanbieden. De toelatingseisen zijn hier over het algemeen minder streng dat op de vierjarige universiteiten. Spelers dienen minimaal een middelbare school te hebben afgerond en ook hier geen amateurstatus te hebben.
De NJCAA bestaat ook uit 3 divisies.
Division I en II bieden atletische en academische beurzen, terwijl Division III ook hier alleen academische beurzen aanbiedt. Het niveau verschil is ook hierin vrijwel hetzelfde. Division I is het hoogste niveau, waarbij scholen een atletisch programma van een hoog niveau aanbieden en Division III scholen richten zich vooral op de schoolprestaties. Qua niveau is de NJCAA een fantastische opstap om jezelf voor te bereiden op NCAA DII of zelfs DI niveau.
Voetballen in de NJCAA biedt je de mogelijkheid om in 2 jaar tijd je academisch- en atletisch niveau flink te boosten. Vaak zijn deze universiteiten financieel ook een stuk goedkoper, waardoor voor veel studenten mogelijk is om hun American dream waar te maken. Berend Heijmans is een van de voetballers van Slamstox die is begonnen op een NJCAA school en intussen actief is in de NCAA DII, hier lees je zijn verhaal.
Ben jij geïnteresseerd in voetballen en studeren in Amerika? Vul dan vrijblijvend dit formulier in en we kijken graag samen naar de voor jou beste mogelijkheden.