College sporten wijken soms af van de sport zoals wij die in Nederland kennen. De scores bij College Volleyball zijn hetzelfde als wij in Nederland gewend zijn: wie het eerst drie sets wint, heeft de wedstrijd gewonnen. Je wint een set als jouw team 25 punten heeft behaald en minstens twee punten meer heeft dan de tegenstander. Wel is er een klein verschil in spelling. College Volleyball wordt in Amerika namelijk met twee l’en geschreven. Maar dat is natuurlijk niet het enige verschil met ‘normaal’ volleybal in Nederland. Wat maakt College Volleyball dan zo anders dan ‘normaal’ volleybal? Dat lees je in dit artikel!

Sfeer

Het grootste verschil is de sfeer die er hangt tijdens de wedstrijden. Teamgenoten, fans, mascottes: iedereen in de zaal moedigt elkaar aan en maakt erg veel lawaai. De volleybalarena is gekleurd in de kleuren van de universiteit. Veel Amerikaanse scholen hebben een eigen zogenaamde ‘fight song’ die luid te horen is tijdens Gameday. Bekijk deze video hieronder om een nog beter beeld te krijgen van de sfeer tijdens Gameday.

Je speelt niet voor een clubteam

In Nederland zijn we gewend om te volleyballen met je clubteam. In Amerika is dat net even wat anders: je speelt hier niet voor een clubteam, maar voor een school of universiteit. Daarnaast train je niet alleen gezamenlijk, maar je reist, studeert en woont ook nog vaak samen met je teamgenoten op de campus. Je speelt tegen andere universiteiten in de poule (in Amerika noemen ze dit conference) en je werkt met zijn allen samen naar één doel: de conference winnen. Hiermee maak je geen kans op promotie, maar je kan je als team kwalificeren voor het landelijke toernooi, waar alleen de beste teams van Amerika aan mee mogen doen.

Faciliteiten

De faciliteiten voor College Volleyball zijn haast niet te vergelijken met de faciliteiten hier in Nederland. De faciliteiten zijn natuurlijk per school verschillend en afhankelijk van de professionaliteit van de school. Maar over het algemeen zijn de faciliteiten in Amerika veel professioneler dan in Nederland. Zo is het bijna normaal dat sportteams een eigen fitnessruimte hebben en fysiotherapeuten of zelfs mentale coaches beschikbaar hebben. 

Super gaaf toch? Zulke faciliteiten kom je niet vaak tegen buiten Amerika. Het is dan ook niet voor niks dat een groot gedeelte van de NCAA Divisie 1 spelers na hun college periode een profcarrière aangaat. Dit bewijst maar weer eens dat de carrière van een student-athlete een goede voorbereiding is op een professionele carrière!

Voor het vrouwenvolleybal vind je de beste volleybal programma’s op Stanford, Nebraska en UCLA. De top 3 binnen het mannen collegevolleyball vind je op: University of Hawaii, Pepperdine en Long Beach State.

Grootte

Qua oppervlakte is Amerika al meer dan 200 keer zo groot als Nederland. De sportwereld in Amerika is dan ook grandioos. Dit geldt ook voor College Volleyball. In Amerika zijn er maar liefst 1.836 universiteiten die een volleybalprogramma aanbieden. Volleyball is een veel grotere sport voor vrouwen, maar het wordt ook door mannen gedaan. Zo zijn er 1.834 teams voor vrouwen en 244 mannenteams.

Ook de grootte van de teamsamenstelling verschilt in Amerika met die van Nederland. Zo zitten er gemiddeld 16-20 spelers in een team in USA, in Nederland zijn dat vaak 12-14 spelers. Daarnaast spelen de teams in Amerika in veel grotere zalen waar veel meer toeschouwers de teams kunnen aanmoedigen. De grootste volleybal arena in het vrouwen College Volleyball vind je in het Hearnes Center in Missouri. Hier is plaats voor maar liefst 13.611 toeschouwers!

Hearnes Center in Missouri

Slamstox volleybalster

Een van de Slamstox volleybalsters die op dit moment actief is in Amerika, is Puk Stubbe. Puk is onderdeel geworden van de Arizona Wildcats en volleybalt hier op het hoogste niveau. Het AD deed een interview met haar en hierin vertelt Puk onder andere waarom ze dit Amerikaanse avontuur aanging:

“Ik ben toe aan dit avontuur. Ik wil gewoon een nieuwe stap zetten in mijn leven.”

Puk Stubbe – student athlete

Het hele interview vind je hier.

Onze Volleybal Specialist Ron Zwerver weet maar al te goed hoe mooi de volleybalsport is in Amerika. Oud Olympische kampioen Ron is namelijk 4 jaar volleybal coach geweest bij Oregon State University. Ron helpt nu andere student-athletes om de juiste plek in Amerika te vinden.

Wil je nog meer weten over College Volleyball? Check dan ook dit artikel!

Men’s Volleyball team University of Hawaii

Wil jij ook student-athlete worden in de USA? Of wil je meer informatie over scholarships en volleybal in Amerika? Wij helpen je graag verder!