Wie er student-athlete zegt, zegt al snel NCAA. Het is namelijk de grootste collegesport competitie ter wereld. Je zult je afvragen, hoe groot dan? Nou, hou je vast: bijna een half miljoen (!) student-athletes vormen samen de 19.886 teams die aangesloten zijn. Een half miljoen! Kun je je dat voorstellen? Dat zijn zo’n beetje alle inwoners van Den Haag!
Al deze 500.000 atleten zijn verdeeld over drie divisies, 24 sporten en 90 kampioenschappen. Tijd om eens wat meer te weten te komen over de NCAA dus!
De geschiedenis van de NCAA
‘NCAA’ staat voor ‘National Collegiate Athletic Assocation’ en werd opgericht in 1906, 114 jaar geleden dus! In 1910 kreeg het de huidige naam. Echter, college sports bestonden al voordat in 1906 de NCAA opgericht werd. In 1852 organiseerde studenten van Harvard en Yale een roeiwedstrijd tegen elkaar.
Naar mate de jaren vorderde, kwamen er steeds meer sporten bij. Andere scholen gingen het overnemen en de competitie werd steeds groter. Met name binnen American Football traden er regelmatig problemen op, zo had iedere school wel eigen bedachte regels en waren de veiligheidsmaatregelen minimaal waardoor er vaak gewonden of zelfs doden vielen. Het was tijd voor structuur en regels dus, en daar was de NCAA voor!
Pas in 1921 werd het eerste ‘NCAA National Championship’ georganiseerd, the National Collegiate Track and Field Championship. Wegens groot succes kwamen er langzaamaan steeds meer nationale kampioenschappen voor verschillende sporten, inclusief het nationale basketbal kampioenschap in 1939: het begin van iets groots!
College sports in Amerika werden steeds groter, en dus deden steeds meer universiteiten en student-athletes mee aan de competities. Daarom werd het in 1973 van belang om de NCAA op te delen in verschillende divisies, in dat jaar ontstonden Division I, Division II en Division III. Vijf jaar later, in 1987, pleitte de American Football Teams in Divison I er voor om de eerste divisie ook nog op te delen in twee subdivisies; I-A en I-AA. In 2006 werden deze subdivisies hernoemd tot ‘the Football Bowl Subdivision’ en ‘the Football Championship Subdivision’.
1980 was een ander bijzonder jaar in de geschiedenis van de NCAA, pas toen warden er namelijk vrouwenteam toegevoegd aan de competitie. Voorheen deden de vrouwen mee binnen de AIAW ‘Association for Intercollegiate Athletics for Women’, met bijna 1000 deelnemende universiteiten. In 1980 nam de NCAA dit over en in 1982 was er ook voor de vrouwen binnen iedere sport een nationaal kampioenschap.
Een andere grote mijlpaal was in 2014, vrij recent dus. Toen werd namelijk het recordaantal nette-inkomsten binnen gehengeld, een bescheiden 989 miljoen dollar. Bijna 1 miljard dus! Een bizar bedrag en behoort tot de hoogste van alle grote sportorganisaties. We zeiden het al eerder over de USA, go big or go home..
Nou jongens, dat was de geschiedenisles van vandaag hoor. Toch interessant, als het aan ons ligt. Zet je schrap want het wordt tijd voor wat actie!
Inmiddels weten we dat Ice Hockey, American Football, Baseball en Basketball de grootste en meest bezochte sporten in Amerika zijn. Met groots bedoelen we echt GROOTS. Check hieronder het filmpje met Best College Football Entrances, op scholen met stadions die lid zijn van de NCAA. Je krijgt het idee dat je naar een WK-finale aan het kijken bent, maar het zijn ‘gewoon’ studenten op colleges. Goosebumps guaranteed!
Verschillende sporten
Jaarlijks worden er 90 verschillende kampioenschappen gehouden, daarvan zijn 46 vrouwensporten, 41 mannensporten en drie gemengde sporten: schieten, skiën en schermen. De meest recente sport die toegevoegd werd is beach volleyball, in het schooljaar van 2015/2016.
Een aantal sporten worden wel beoefend binnen College Sports maar horen niet bij de NCAA. Zo is College Rugby onderdeel van USA Rugby, College Rowing onderdeel van de ACRA en IRA en is College Cricket onderdeel van de American College Cricket.
Hier vind je een lijst met sporten die vallen onder de NCAA.
De ene sport wordt op meer scholen beoefend dan de andere sport, de volgende vijf mannensporten worden beoefend op de meeste universiteiten:
- Basketball
- Baseball
- Soccer
- Football
- Lacrosse
Voor vrouwensporten is dat de volgende top 5:
- Basketball
- Volleyball
- Soccer
- Softball
- Lacrosse
‘College Soccer’ is de hardstgroeiende sport over de afgelopen 30 jaar, daar schreven we eerder dit artikel over.
Conferences & Trophies
Binnen iedere divisie zijn er erg veel conferences, binnen Division I zijn dat er 45. Binnen Division II zijn dat er 24 en maar liefst 58 verschillende conferences vallen onder Division III. Wanneer je kampioen wordt (of in sommige gevallen hoog eindigt) binnen je eigen conference, wordt je geplaatst voor hét NCAA Tournament. Het is het ultieme doel van ieder college team om daaraan mee te doen. Net als bij de meeste toernooien wordt er een mooie ’trophy’ uitgedeeld aan de eerste, tweede en derde plek.
Vorig jaar werd uitgebracht welke universiteiten de meeste nationale titels op hun naam hebben staan. De top 3 bestaat nu uit Stanford, UCLA en USC. Stanford heeft er 126 op z’n naam staan, UCLA 118 en USC 107. Een hele hoop he?
Een NCAA Tournament in het bijzonder willen we hier uitlichten dat is het NCAA Division I Men’s Basketball Tournament, ook wel ‘NCAA March Madness’. Het wordt ieder voorjaar gehouden en 68 teams strijden om het nationale kampioenschap. UCLA won de titel 11 keer en staat daarmee op de eerste plek met de meeste overwinningen. Gevolgd door Kentucky, North Carolina en Duke.
Het is een mega-event dat de NCAA veel inkomsten oplevert. In 2019 gaven bedrijven in totaal 910 miljoen dollar uit om reclame te maken tijdens het March Madness toernooi. Daarnaast bezoeken jaarlijks 700.000 fans de March Madness wedstrijden. Voor de basketbal liefhebbers onder ons is hieronder een filmpje te vinden dat highlights van het March Madness Tournament laat zien.
Veel moois over de NCAA dus! Naast de NCAA zijn er nog andere grote en mooie sportcompetities, zoals onder andere de NAIA, NJCAA. Maar ook kleinere organisaties zoals de CCCAA, NWAC, NCCAA en de USCAA .
Wil jij nu ook graag student-athlete worden in Amerika? Of heb je andere vragen over scholarships, student-athletes en verschillende sportcompetities? Reach out! Wij helpen je.