Hoe ziet je leven eruit als je besluit naar Amerika te gaan om voetbal en studie te combineren? Is het niveau vergelijkbaar? Is alles echt zo groot daar? Dit zijn vragen die iedereen zich afvraagt als je vertelt dat je naar Amerika gaat om college voetbal te spelen. Om deze vragen te beantwoorden, vroegen we namens Elfvoetbal Gijs Velings zijn ervaringen tot nu toe te delen met de nadruk op zijn ‘vetste ervaring’!
Gijs Velings is een Slamstox student-athlete die zijn droom najaagt in Amerika. Hij heeft in de jeugd van Willem II en FC Eindhoven gespeeld en is sinds de zomer van 2023 actief bij Indiana University Purdue University Indianapolis (IUPUI). Hij neemt je in dit artikel mee in hoe zijn leven er tot nu toe uitziet in Amerika. Dit wil je niet missen!
Het begin van mijn Amerika droom
“Het begin van het eerste jaar in Amerika kan spannend zijn, vooral als je nog niet goed weet wat je kunt verwachten. Daarom neem ik je mee en deel ik mijn vetste ervaring. Mijn keuze om naar Amerika te gaan, kwam niet uit de lucht vallen. Mijn droom is altijd geweest om profvoetballer te worden, maar ik wilde dat ook graag in combinatie met een studie doen. Vandaar de keuze voor Amerika, waar ik dit geweldig kan combineren, iets wat in Nederland niet gaat.”
“In de zomer van 2023 begon mijn Amerikaanse droom. Bij aankomst voelde ik me meteen erg op mijn gemak. Ik werd goed ontvangen door de jongens van mijn team en voelde me thuis. Het voetbal in Amerika zit wel iets anders in elkaar dan in Nederland, vooral in fysiek opzicht, het gaat er hier allemaal veel sneller en harder. Vooral aan het begin van het seizoen moest ik wennen aan deze intensiteit, maar dit ging na verloop van tijd steeds beter. De trainingen komen aardig overeen met die ik had bij FC Eindhoven en Willem II, maar op tactisch gebied zijn we in Nederland bijvoorbeeld verder dan in Amerika.”
Mijn eerste uitwedstrijd
“Om eerlijk te zijn heb ik al zoveel leuke en vette dingen meegemaakt, te veel om in een kort artikel te benoemen. Ik neem jullie graag mee naar mijn eerste officiële Conference (soort regionale competitie) uitwedstrijd, wat toch wel echt een unieke ervaring is.”
De voorbereiding op de wedstrijd
“Dit weekend staat Robert Morris University op de planning. Het is een hele reis die we moeten maken, want het is zo’n vijf en een half uur rijden. Voor mij is dit al een ervaring an sich, want dit is een van mijn verste reizen die ik heb moeten maken voor een wedstrijd. Ik ben dus al erg vermoeid maar ook gespannen tegelijk.”
“Eenmaal aangekomen op het complex verblijven wij met het team in een hotel. Ook dit is weer een nieuwe ervaring voor mij, het voelt eigenlijk alsof je gewoon met je vrienden in een hotel zit, super leuk dus!”
“Voordat we kunnen gaan slapen hebben we nog een korte trainingssessie op het complex van Robert Morris. Het veld is compleet afgezet voor ons en niemand mag onze training zien. Dat voelt ook wel uniek, echt een privilege. Na de training mogen we lekker naar de hotelkamer om te slapen en ons voor te bereiden op de volgende dag: game day!”
Het verloop van de wedstrijd
“In de ochtend worden we verwacht in de lobby, tijd om met het hele team te gaan ontbijten. Tijdens het ontbijt geeft onze coach nog een voorbespreking en een paar uur later is het tijd om naar het complex van Robert Morris te gaan. We vertrekken met het hele team vol energie in de hoop de drie punten mee te nemen.”
“Meteen wanneer we bij het complex aankomen begint de spanning op te lopen, want in Amerika doen ze er alles aan om te winnen. Zelf begin ik in de basis, op het middenveld. Ik voel direct dat het een zware wedstrijd gaat worden, zoals ik al zei: het is hier veel fysieker dan in Nederland. Samen met het team strijden we tot de laatste seconde en geven we alles. Resultaat? Drie punten die we mee naar huis mogen nemen.”
“Tijdens de wedstrijd loop ik liefst 16 kilometer(!), een zware last op mijn lichaam, maar alles voor de drie punten natuurlijk! Met een grote glimlach lopen we als team weer terug naar de kleedkamer, waarna er een groot feest volgt, dat ook nog doorgaat in de bus terug naar onze eigen universiteit. Na de wedstrijd rijden we vrijwel direct terug naar onze campus om de winst te vieren, maar ons ook voor te bereiden op de volgende wedstrijd, deze staat binnen enkele dagen ook alweer voor de deur.”
“Het is een super unieke ervaring om ‘voor een wedstrijdje voetbal’ zo ver te reizen, met het hele team de spanning te voelen, in een hotel te verblijven en alles wat bij zo’n uitwedstrijd komt kijken samen te delen. Dit is iets wat je in het Nederlandse voetbal nooit gaat meemaken, tenzij je echt bij de hoogste top hoort. Zo zijn er nog veel meer voordelen die komen kijken bij het voetballen en studeren in Amerika, ik heb in elk geval zeker geen spijt van mijn keuze!”
Wil jij ook voetballen en studeren in Amerika?
Tijdens het proces is Gijs geholpen door ons. Slamstox helpt voetballers van ieder niveau én er is ook plek voor voetballers van ieder niveau. Dus of je nu amateur speelt bij je lokale voetbalclub en gewoon een vette ervaring wilt, of als je net de profs niet haalt en toch nog door wilt gaan met voetballen dan is dit de kans om op een leuk niveau te spelen! Je kunt vrijblijvend met onze voetbalspecialisten jouw mogelijkheden bespreken, dus dit is een kans die je niet wilt missen! Vul dit formulier in en we nemen vrijblijvend contact met je op.