In dit interview lees je meer over de ervaringen van Slamstox hockeyster Alice Roeper als student-athlete in Amerika! Alice hockeyt al haar hele leven en heeft een aantal maanden geleden de overstap naar James Madison University gemaakt. Een mooie universiteit aan de rand van de staat Virginia, waar ze college field hockey combineert met een studie. Meer weten? Je leest het hieronder!
Laten we bij het begin beginnen, wil je jezelf even kort voorstellen?
Ik ben Alice Roeper, 18 jaar, en ik woon op dit moment in Harrisonburg, Virginia. Ik studeer hier Marketing aan James Madison University, en speel daarnaast Division 1 Field Hockey. Ik kom uit Delft en heb door Slamstox dit gave avontuur kunnen beginnen afgelopen jaar.
Kun je kort vertellen over je sportgeschiedenis?
Ik kom echt uit een hockeyfamilie en speel daardoor al mijn hele leven hockey. Vanaf jongs af aan wilde ik al het hoogste niveau bereiken om een echte ‘hockeyster’ te worden. Ik ben begonnen bij Hockeyclub Hudito in Delft, en heb toen in de C-tjes de overstap gemaakt naar Hockeyclub HGC. Ik ben naar school gegaan in Den Haag, naar het Segbroek College, en heb daar ook in het topsport selectie team gespeeld. Ik heb ook een tijdje in het Nederlands team onder 15 gespeeld. Bij HGC heb ik altijd in de selectieteams gespeeld en heb ik vooral mijn laatste jaar veel met Dames 1 mogen meedraaien.
Wanneer heb je besloten dat je in Amerika wilde hockeyen en studeren?
Tijdens de Lockdown van 2020 ben ik begonnen met kijken naar studies en universiteiten in Nederland. Niets sprak mij echt aan en ik had geen idee wat ik wilde, ik had eigenlijk al besloten om een tussenjaar te gaan nemen om te reizen, maar vond dit lastig omdat ik wel wilde blijven hockeyen. Ik kwam er toen achter dat het mogelijk was om in Amerika te hockeyen en studeren omdat een aantal meiden die ik kende dit ook gingen doen. Ik vond het meteen echt een super gaaf idee en wist dat het wat voor mij was. Toen Slamstox mij benaderde, heb ik met hen gebeld en was ik meteen verkocht. Het idee van hoog niveau hockey combineren met studie en ook nog reizen door heel Amerika was echt een droom voor mij. Ik ben daarna snel aan het proces begonnen en heb geen seconde spijt gehad!
Was het een moeilijke beslissing en wat was voor jou de doorslaggevende reden om het te gaan doen?
Tijdens het proces, vond ik het een eng idee om mijn hele leven hier in Nederland achter te laten en mijn familie en vrienden te missen om zo ver weg te verhuizen. Ik wist dat ik het wilde, maar in mijn achterhoofd had ik nog altijd mijn familie en het gemis wat ik zou gaan ervaren. Ik heb met veel coaches en universiteiten gebeld, maar toen ik met JMU belde, voelde ik mij meteen thuis. Ik had direct een hele goede connectie met de coaches, ze betrokken mijn ouders er heel erg bij en waren gewoon echt oprecht lieve mensen. De hockey, cultuur en universiteit spraken mij ook aan, en toen zij een aanbod deden wist ik gewoon dat dit de plek voor mij was. De warmte en het enthousiasme die de coaches en teamgenoten uitstraalde waren voor mij echt de doorslaggevende reden.
Je bent nu als freshman onderdeel van James Madison University, hoe heb je de eerste maanden ervaren?
Elke keer dat iemand mij dit vraagt, zeg ik voor de grap dat het zoals de films is. Maar eigenlijk heb ik het ook echt ervaren alsof ik in een film heb geleefd. De aantal keren dat ik hier heb gezegd “Omg it’s just like the movies” is echt bizar. Wonen in Amerika is hierbij al een ding, met dingen zoals Target en Chick fil’a enzo. Maar studeren in Amerika is nog zoveel groter. Lessen volgen op een grote campus, met overal het logo van de Universiteit, en wonen in Dorms is iets wat je in Nederland gewoon niet meemaakt. En dan ook nog het sporten, wat hier veel groter is dan in Nederland. Als student-athlete wordt je echt behandeld als een professioneel atleet, de sportcultuur is ongekend. Naar football games gaan, zelf wedstrijden spelen door heel Amerika, alle gear die je krijgt, getraind worden op alle vlakken, interviews en ik kan nog uren doorgaan.
Wat was voor jou de reden om voor JMU te kiezen?
Zoals ik al zei, was mijn connectie met de coaches echt de doorslaggevende reden om de universiteit te kiezen. Dit is ook het advies dat ik andere meiden die in het proces zitten altijd geef, om gewoon je gevoel achterna te gaan en te kiezen waar je het meest thuis voelt. Daarom was het voor mij ook belangrijk om wat meiden uit het team te spreken, om te kijken hoe ik qua persoonlijkheid bij hun paste. De universiteit, locatie, academics etc. zijn natuurlijk ook heel belangrijk, maar als je je niet op je gemak voelt bij de coaches en het team gaat het niet werken.
Wat is het grootste verschil in Amerika ten opzichte van Nederland op school- en studie gebied?
Het eerste studie jaar is hier heel algemeen, je volgt “General Education” vakken, die echt super erg kunnen verschillen. Het doet mij een beetje denken aan de middelbare school, omdat ik bijvoorbeeld vakken volg zoals wiskunde, engels, economie en geschiedenis. Persoonlijk vond ik het wel heel erg fijn het eerste semester, omdat ik nog geen studiekeuze had gemaakt. Ik koos verschillende vakken om te kijken wat ik leuk vond om zo te ontdekken welke studie ik wilde doen. Ik kwam erachter dat ik business (bedrijfskunde) en communicatie heel interessant vind, en ben gaan kijken naar studies in die richting. Zo ben ik bij Marketing gekomen (met een minor in Communicatie) en ik denk niet dat ik had geweten dat dit dé studie voor mij was als ik in Nederland was gaan studeren.
Een ander groot verschil met Nederland is de high performance culture. Iedereen streeft hier naar straight A’s, wat dus eigenlijk neer komt op alleen maar negens en tienen. Toen ik dus in het begin een 7 haalde voor een toets, was ik er heel erg blij mee (door de zesjes cultuur die wij in Nederland hebben), maar kreeg ik op mijn kop van mijn Academic Advisor haha.
Kun je wat meer over je team en coach vertellen?
Mijn team bestond tijdens het seizoen uit maar liefst 29 meiden, waarvan zeven internationals (Uit Nederland, België en Duitsland). Het is dus een heel groot team vergeleken met Nederlandse teams die meestal uit 19 spelers bestaan. Het zijn allemaal super leuke en lieve meiden, die in korte tijd mijn beste vriendinnen zijn geworden. De mentaliteit van het team is echt heel gefocust en gemotiveerd. Iedereen werkt elke dag super hard om beter te worden in hockey (denk hierbij dus aan krachttraining, conditie, hockey skills, strategie etc.)
Mijn coach is echt super Amerikaans. Ze is een geweldig lieve vrouw met super veel humor en veel hockeyervaring. Ze weet precies hoe ze het beste uit het team kan halen. Wat haar anders maakt dan andere coaches is denk ik dat ze ons echt ziet als haar familie, ze wilt het beste voor ons allemaal en dat komt ook duidelijk terug in haar coaching style.
Wat is de leukste uitwedstrijd van afgelopen seizoen geweest en kun je daar iets meer over vertellen? Heb je bijvoorbeeld een super vette trip gemaakt o.i.d.?
Tijdens het seizoen hebben we heel veel gereisd, maar ik denk dat onze trip naar California er echt bovenuit springt voor mij. Het was een super gave ervaring om met het hele team naar de andere kant van Amerika te vliegen om daar een week lang te hockeyen. We hebben drie wedstrijden gespeeld (tegen UC Davis, Stanford en Berkeley) en ook een aantal toeristische dingen bezocht (Alcatraz, Golden Gate Bridge). Op dat soort trips merk je echt hoe speciaal het is om een student-athlete te zijn. Maar thuiswedstrijden zijn toch wel mijn favoriet; de toeschouwers, muziek en tailgate met de ouders na de wedstrijd creëert zo’n bijzondere sfeer.
Heb je al wat leuke tripjes gemaakt op je days off? Zo ja, wat was de leukste?
Ik heb buiten het hockey ook al veel van Amerika gezien. Ik ben dit jaar naar Michigan, Washington, Philadelphia en New York City geweest. In Michigan heb ik een typische Amerikaanse Thanksgiving meegemaakt met mijn kamergenoot en haar familie. Dit was super leuk en heel vet om zo’n belangrijke feestdag van dichtbij te mogen beleven, echt een stukje van de Amerikaanse cultuur. New York City heb ik in Spring Break bezocht met twee teamgenoten, waar ik me net een filmster voelde.
Wat is je favoriete Amerikaanse eettentje?
Ik ben fan van Panera, omdat het een van de weinige gezonde fastfood opties is hier. Het brood komt ook dichtbij het brood wat we in Nederland gewend zijn, iets heel bijzonders in Amerika, het brood hier smaakt meestal namelijk naar een droog plakje cake vind ik.
Wil je net als Alice ook met college field hockey jouw sport en studie combineren in Amerika? Vul dan vrijblijvend dit formulier in en wij nemen graag contact op om jouw mogelijkheden te bespreken.