In dit interview lees je meer over de ervaringen van Slamstox hockeyster Joséphine van Wijk als student-athlete in Amerika! Joséphine hockeyt al haar hele leven en heeft een aantal maanden geleden de overstap naar Lafayette College gemaakt. Een mooie universiteit aan de rand van de staat Pennsylvania, waar ze college field hockey combineert met een studie. Meer weten? Je leest het hieronder!
Laten we bij het begin beginnen, wil je jezelf even kort voorstellen?
Ik ben Joséphine van Wijk, 18 jaar oud en kom uit Den Haag en heb mijn hele jeugd met enorm veel plezier bij HDM gespeeld.
Wist je al lang dat je naar Amerika wilde gaan om hockey en studie te combineren? En hoe ben je bij het idee gekomen om dit te gaan doen?
Ik denk dat ik de eerste keer over dit concept (hockey en studie combineren in Amerika) hoorde toen ik 14 jaar was. Ik was toen natuurlijk nog niet echt met mijn toekomstplannen bezig, dus heb er verder niet bij stilgestaan of over nagedacht, totdat ik er later weer mee geconfronteerd werd. Ik hoorde dat een oud-teamgenoot van mij het van plan was te doen. Daarnaast raakte ik erover in gesprek met mijn oma, zij was docent Engels en hielp Slamstox sporters met de voorbereiding op de Engelse toelatingstesten voor Amerika. Zij had dus veel contact met sporters die richting Amerika gingen en met Slamstox, en zo is het balletje eigenlijk vanzelf gaan rollen.
Je bent nu Freshman bij Lafayette College, hoe heb je de eerste maanden ervaren?
Die vraag is erg makkelijk te beantwoorden voor mij: ik vind het geweldig! Ik wist al vrij vroeg dat ik naar Amerika zou gaan en keek er enorm naar uit. Ik ben super blij dat ik deze stap heb genomen en merk dat dit heel goed bij me past.
Ik ben terecht gekomen in een fantastisch team met hele lieve meiden, waarmee ik in korte tijd een hele goede band heb gekregen. Ik kijk met een goed gevoel terug op het hockeyseizoen waarin we dagelijks trainen en vaak meerdere wedstrijden per week hebben gespeeld, ik heb daar volop van genoten. Ik voelde meteen vanaf het begin veel support van mijn teamgenoten en coaches waardoor ik met plezier en zelfvertrouwen op het veld stond. De wedstrijddagen waren absoluut mijn favoriete dagen van de week, en altijd iets waar ik naar uitkeek.
Ik kan niks anders zeggen dan dat ik geen seconde spijt heb gehad van mijn keuze om hier te komen en ik waardeer nog steeds elke dag dat ik de kans heb gekregen om dit avontuur aan te gaan.
Wat was voor jou de reden om voor deze universiteit te kiezen?
De definitieve keuze maken vond ik zeker moeilijk. Ik was met redelijk veel universiteiten in gesprek en wist zelf nog niet goed wat ik belangrijk vond in het kiezen. Uiteindelijk heb ik een top drie gemaakt met mijn favoriete scholen en daar extra veel gesprekken mee gevoerd, zowel met coaches als met speelsters uit het team. Het gesprek met de meiden van Lafayette vond ik superleuk, ik merkte dat ik meteen een klik had en me ook kon vinden in wat zij belangrijk vonden qua hockey, school en op sociaal gebied. Dat gesprek is me zeker bijgebleven en gaf me een voorkeur voor Lafayette. Maar overall was Lafayette ook gewoon de beste optie voor mij, omdat het zowel in hockey als school op het niveau is wat ik wilde.
Hoe was het voor jou om in een nieuwe omgeving terecht te komen? Was het makkelijk om nieuwe vrienden te maken?
Het was natuurlijk echt wel even wennen in het begin, dat is logisch, je komt terecht in een totaal nieuwe omgeving en cultuur met ook nog eens andere taal. Echter had ik meteen een geweldig team om me heen en iedereen hier is altijd bereid je te helpen. De eerste weken dat ik hier was waren we in pre-season en hadden dus alleen hockey, geen school. Daardoor was ik eigenlijk 24/7 met mijn team en was het heel makkelijk om snel een hechte band met je teamgenoten te krijgen. Toen school begon leerde ik ook mensen buiten mijn team kennen, dat gaat hier vrij gemakkelijk. De mensen zijn heel open en omdat Lafayette een kleine universiteit is, zie je mensen vaak dagelijks.
Hoe is de band met jou en jouw team en hoe is de band met jou en jouw coach?
Ik vind mijn team misschien wel het leukste van alles hier. Mijn team is enorm hecht en we doen alles samen. Een team hier is veel meer dan alleen de mensen waar je mee hockeyt. Ik woon met een teamgenootje, heb dezelfde lessen als mijn teamgenoten en alles buiten school en hockey om doen we vaak ook samen met het team. Omdat college natuurlijk vier jaar is, zit je met mensen van verschillende leeftijd in het team, dat is superleuk. Iedereen in mijn team kan erg goed met elkaar overweg en ik vind het heel bijzonder om zo’n sterke band te voelen in een team.
Wat is jullie gameday ritueel met het team?
Wij hebben er eigenlijk twee! Eentje gebeurt in de lockerroom en de andere op het veld.
In de lockerroom schrijven we allemaal iets op een papiertje over de wedstrijd en vervolgens lezen we ze allemaal een voor een voor. De grappigste wint, en dat is wat we als yel roepen bij het verlaten van de lockerroom. Dit ritueel brengt een beetje humor in een game day en haalt wat van de spanning weg.
Dan op het veld (als we thuis spelen) na de line-up maken we een cirkel en wordt ons favoriete nummer aangezet, “Alive”.
Hoe ziet een gemiddelde dag voor jou als student-athlete eruit?
Op dit moment is het Spring season en hebben we geen wedstrijden voor de competitie. We hebben soms een ochtendsessie met hockey waarin we trainen, liften of fitness doen. Daarna hebben we school en dan in de middag na school een training of team meeting.
In de Fall is het net iets anders, dat is het hockeyseizoen en we zijn dan wat meer gefocust op het hockeyen zelf, in plaats van fitness. We trainen niet ‘s ochtends, dus de dag start dan met school. Tussen mijn klassen door is er tijd om gezellig koffie te drinken met vrienden of huiswerk te doen als dat nodig is. Dan na de schooldag trainen we in de middag. Na het trainen eten we altijd gezamenlijk met het team en gaan daarna vaak naar de bibliotheek om huiswerk te doen.
Hoe is de combinatie voor sport en studie op jouw universiteit geregeld?
Ik ben heel blij met hoe het hier geregeld is voor sporters. Omdat Lafayette een vrij kleine universiteit is, is er in vergelijking met andere universiteiten een hoog percentage student-athletes. Er wordt goed rekening gehouden met de combinatie van de twee en zowel mijn coach als mijn leraren zijn heel flexibel als er overlapping is. Ik heb eigenlijk geen problemen ervaren met het combineren van sport en studie sinds dat ik hier ben. De ene week kan natuurlijk iets drukker en stressvol zijn dan de andere, omdat je die week misschien meer examens en huiswerk hebt, maar uiteindelijk is het altijd te doen. Daarnaast heb je nog twintig andere teamgenoten die hetzelfde doen en die je kunnen helpen als je problemen ervaart met het plannen en combineren van hockey met je studie. Ook hebben alle sporters in hun eerste jaar een ‘mentor’ hier waar je wekelijks een afspraak mee hebt om te evalueren hoe het gaat.
Heb je nog tips voor mensen die twijfelen om de overstap naar Amerika te maken?
Het enige wat ik zou zeggen is: doe het gewoon! Ik snap dat het spannend is en mensen twijfelen, dat deed ik ook, maar dit is een te mooie kans om te laten gaan. Ik vind het heerlijk om even uit de Nederlandse ‘bubbel’ te zijn waar je je hele leven geweest bent en waar je precies weet wat je moet doen en alles kent. De hele ervaring is zoveel meer dan alleen hockey en school. Je leert een heel nieuw land en haar cultuur kennen en vooral heel veel nieuwe, leuke mensen. Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet om hiernaartoe te komen en heb geen moment spijt van mijn keuze gehad. Ik kijk nu al erg uit naar de volgende drie jaar en kan niet wachten om het nieuwe hockeyseizoen weer te beginnen!
Kun je ons tenslotte een leuk verhaal vertellen over iets wat je dit schooljaar hebt meegemaakt? Denk bijvoorbeeld aan grappigste moment in de kleedkamer, mooiste herinnering, vette sfeer bij een belangrijke wedstrijd, buiten hockey om met teamgenoten of andere student athletes.
Ik heb ontzettend veel leuke dingen meegemaakt en veel verhalen om te vertellen, maar als ik dan toch iets moet kiezen is het de wedstrijd tegen Princeton. Die wedstrijd werden wij als Lafayette College misschien wat onderschat, omdat we maar een kleine college zijn en Princeton natuurlijk erg populair is en ver boven ons staat op de field hockey ranglijst. We hadden een goede wedstrijd en uiteindelijk haalden we in de laatste minuut nog een corner. We stonden met een punt achter, dus deze moest zitten. En dat gebeurde ook! Uiteindelijk speelden we dus gelijk en gingen overtime in, die we wonnen. Dat was een enorme prestatie voor ons en zal me altijd bijblijven.
Wil je net als Joséphine ook met college field hockey jouw sport en studie combineren in Amerika? Vul dan vrijblijvend dit formulier in en wij nemen graag contact op om jouw mogelijkheden te bespreken.