Roger Federer heeft een UTR van 16.22. Kiki Bertens heeft een UTR van 12.96. Slamstox player Sander Jong heeft een UTR van 13.25. Slamstox player Savannah Sendar heeft een UTR van 9.80.
Heb jij al een UTR? In deze Round Robin Episode besteden we aandacht aan een van de belangrijkste rating systemen voor college tennis.
UTR: het rating-systeem van de toekomst
Voor college tenniscoaches en teams is het erg lastig om een manier te vinden om wereldwijd het niveau van tennisspelers en speelsters te meten. Terwijl het bij andere sporten vrij gemakkelijk is om rankings en andere informatie te vinden over teams en atleten, is er bij tennis geen systeem dat elke speler in de wereld vertegenwoordigt.
Met die gedachte is UTR opgericht. UTR ofwel “Universal Tennis Rating” is een door Amerikanen bedacht systeem dat spelers en speelsters vergelijkt van elk niveau en het is een van de weinige tennisrating systemen dat een duidelijk en statistisch beeld geeft van het niveau van een speler. Het bedrijf is in Amerika opgericht door onder andere oud college tennisspelers. Zij begrepen hoe moeilijk het is voor een college tenniscoach om het niveau van bijvoorbeeld een Nederlandse tennisser in te schatten die nog geen internationale toernooien heeft gespeeld. Het Nederlandse “DSS-systeem” van niveau 1 t/m 9 heeft immers internationaal vrijwel geen bekendheid!
Peter Smith, de head men’s tennis coach van University of Southern California, is de oude coach van Slamstox player Laurens Verboven. Hij coacht al jaren of USC – een van de academisch én atletisch beste universiteiten van Amerika. UTR is voor hem de belangrijkste manier om nieuwe spelers te beoordelen.
“The first question I ask is: ‘what is your UTR?’ It is the new global standard in recruiting”
Peter Smith – Head Men’s Tennis USC
UTR in College Tennis
Bijna alle college tenniscoaches gebruiken UTR om resultaten, niveaus en ratings op te zoeken van spelers en teams, zowel bij de mannen als vrouwen. Dit gaat zelfs zo ver dat op basis van UTR ook al scholarships worden toebedeeld aan spelers! Sommige tennisbonden (zoals bijvoorbeeld de Engelse en Spaanse) hebben met UTR een deal gesloten dat al hun nationale wedstrijden in de UTR database gezet worden. Voor alle internationale toernooien (ITF, ATP, WTA) en college wedstrijden was dit al het geval. Dit betekent dat de spelers uit deze landen veel beter en internationaler zichtbaar zijn. De KNLTB heeft deze transitie nog niet gemaakt, en dat betekent dat het voor Nederlanders die niet internationaal spelen, het veel lastiger is om in de picture te komen bij college teams. Slamstox is een partner van UTR en we zijn bezig om hier verandering in te brengen. Hoe we dat doen leggen we je later in dit artikel uit.
Een goed systeem, maar hoe werkt het?
Laten we beginnen bij het systeem zelf. UTR heeft 16 ‘levels’, waarbij 1 het laagste en 16 het hoogste level is. Tussen deze levels zit een groot verschil in niveau.
Zoals te zien is in de grafiek, kan een UTR van 13 of hoger gezien worden als een professionele speler, waarbij de spelers met een UTR van 13 nog vooral futures zullen spelen. Op het college tennis niveau komen we spelers tegen met een UTR van 5 tot en met een UTR van 15+. Voor bijna elke tennisser is er wel een passende plek te vinden dus!
Maar hoe verbeter je je rating dan als speler? Het is natuurlijk erg lastig om spelers te vergelijken en een niveau te bepalen gebaseerd op een paar resultaten. De manier waarop de UTR dit doet is met een wiskundige benadering. Ze berekenen de kansen van een speler om een wedstrijd te winnen, en elke keer dat een speler een wedstrijd wint tegen een andere speler met een rating, en vervolgens hoeveel beter de winnende speler is gebaseerd op de uitslag. Feitelijk wordt je rating veel meer berekend op basis van je uitslagen tegen relevante tegenstanders, en niet op basis van punten die je in een toernooi kunt verdienen. Dus van wie heb je gewonnen en van wie heb je verloren, en hoe goed zijn deze tegenstanders? Daarnaast is het voor je rating ook belangrijk met welke setstanden je gewonnen of verloren hebt. Hoe competitiever de wedstrijd, hoe relevanter de wedstrijd is voor je rating.
Je kunt je rating dus verbeteren door competitieve wedstrijden te winnen tegen goede spelers. Maar let op! Hetzelfde gebeurt als je een wedstrijd verliest. Als je als speler een rating hebt en je verliest van een speler met een lagere rating, zal dit jouw rating naar beneden halen. Het is daarom voornamelijk belangrijk dat je constante resultaten probeert te behalen. De wiskundige formules en statistieken achter het systeem berekenen jouw UTR, maar hoe krijg je dan een hogere rating? Ondanks dat UTR een rating berekend gebaseerd op resultaten, is natuurlijk het belangrijkste dat je jezelf verbetert als speler zonder al te veel te kijken naar je rating. UTR gelooft, dat als je als speler vooruit gaat qua niveau, de resultaten en je rating dan vanzelf zullen volgen. UTR geeft dan ook een aantal primaire tips om te verbeteren:
- Verbeter je conditie: met een betere conditie zul je ook vooruit gaan als tennisser.
- Voeg een nieuwe slag toe aan je tennisstijl: probeer een slag zodanig te verbeteren dat je meer kan variëren en een lastigere tegenstander kan worden.
- Oefen je service: Onderzoek heeft bewezen dat een verbetering van je service vaak resulteert in een grotere verbetering in je spel.
Het idee lijkt vrij simpel: word beter en dat is het. Maar, is het daadwerkelijk zo makkelijk? Een probleem wat terugkomt bij elk rating systeem in de tenniswereld, is dat elk land anders is, zelfs binnen het systeem van UTR. Daarbij komt dat nog lang niet alle wedstrijden wereldwijd in de UTR database terecht komen en het daardoor nog lastig is om spelers uit verschillende hoeken van de wereld met elkaar te vergelijken. Het doel van UTR is om het meest gebruikte tennis rating systeem van de wereld te worden!
Zoals eerder gezegd, de UTR is een bekende bron voor college coaches om spelers te recruiten die in hun team passen. Coaches kunnen bijvoorbeeld tegen ons zeggen dat ze een minimum standaard van 12 UTR hebben om een speler te benaderen en zij zullen in dat geval geen spelers overwegen die een UTR van 12 of lager hebben. Tegelijkertijd maken wij juist ook gebruik van UTR om andersom te “searchen” naar de juiste teams voor onze spelers. Op basis van de UTR’s van de spelers in een team krijg je een goed beeld van het niveau van een team. Op welke plek in het team zou jij terecht komen? Heb je goede trainingspartners in dat team? Is het niveau te hoog of misschien te laag voor jou? Allemaal vragen die UTR voor ons kan beantwoorden om een beter beeld te krijgen van het tennisniveau. Omdat wij er in Europa zo ver vandaan zitten, is het niet makkelijk voor iedereen om even naar Amerika te reizen om een idee van de school en het team te krijgen maar UTR kan op z’n minst een algemeen beeld van het niveau van het team geven zodat je zelf een beeld kan vormen waar je in een team zou passen.
Niet veel Nederlandse tennissers hebben een UTR. De Nederlandse spelers die veel internationale toernooien spelen, hebben dit wel. De Nederlandse spelers die geen UTR hebben, zijn qua niveau vaak erg lastig in te schatten voor Amerikaanse coaches. Dit wil Slamstox oplossen.
Om het gat tussen college coaches en Nederlandse tennissers kleiner te maken, hebben we een deal met UTR gemaakt waardoor we de bevoegdheid hebben de resultaten van onze tennisklanten in Nederland toe te voegen aan de UTR database. Hierdoor kunnen we ook spelers die alleen nationaal spelen een UTR aanbieden en dat helpt in het recruiting proces omdat coaches dit gebruiken om spelers en speelsters te beoordelen. Dit is een van de manieren van Slamstox om onze spelers te helpen en op deze manier een nog sterker netwerk te bouwen met Amerikaanse coaches!
Slamstox UTR Open
Daarnaast organiseert Slamstox een jaarlijks UTR toernooi in Nederland. Dit toernooi is bedoeld voor zowel jongens als meiden vanaf 15 jaar die interesse hebben in college tennis. Je speelt meerdere wedstrijden en elke wedstrijd telt mee voor jouw UTR. Een optimale kans om je in de picture te spelen!
Tijdens het toernooi zullen ook Amerikaanse coaches aanwezig zijn van verschillende universiteiten om spelers te werven. Dit toernooi is een fantastische manier om jezelf op de kaart te zetten en is bedoeld voor spelers die geïnteresseerd zijn in een avontuur in Amerika!
Wil je graag meer informatie? Reach out!