Sporten en studeren in Amerika, wereldwijd een droom voor veel jonge mensen die aan een studie gaan beginnen. Studeren in Amerika brengt namelijk veel moois zoals een bijzondere levenservaring, wereldwijde vriendschappen, een perfecte beheersing van de Engelse taal en een indrukwekkend CV! Wist je dat je ook na het behalen van een MBO-diploma kunt gaan sporten en studeren in Amerika? Je leest er in dit artikel meer over!
Bij het horen van namen als Harvard en Stanford met toelatingspercentages van tussen de 5-7% zakt bij de meesten al de moed in de schoenen. Gelukkig is Amerika ontzettend groot en zijn er honderden verschillende universiteiten te vinden. Dat breed scala aan universiteiten maakt dat er voor iedereen een passende universiteit te vinden is die aansluit op academische en atletische wensen.
Het is dan ook niet voor niets dat onze student-athletes momenteel op meer dan 150 verschillende universiteiten in Amerika actief zijn! Benieuwd hoe dat verdeeld is? Check het op de foto hieronder die sinds kort op ons kantoor te vinden is!
Doe jij momenteel een MBO-opleiding en wil je graag sporten en studeren in Amerika?
De ervaring van Gianni en Gijs
Gianni Steijlen en Gijs Akkermans zijn beide student-athletes die de overstap maakte van het MBO naar Amerika. Gianni is voetballer bij de Metropolitan State University of Denver. Voordat hij naar Amerika vertrok voetbalde hij bij PSV, Helmond Sport en NWC-Asten. Ook deed hij een MBO-opleiding, toen hij die succesvol afrondde was hij klaar voor zijn avontuur in de USA. Gijs versterkt het mannelijk tennisteam bij New Mexico State University, hij is onderdeel van de ‘Aggies’ en zijn eerste jaar in Amerika zit er nu bijna op. We stelden Gianni en Gijs wat vragen over de overstap van MBO naar studeren in Amerika, lees je mee?
Welke mbo-opleiding heb je gedaan in Nederland en welke opleiding doe je nu in Amerika?
Gianni: Ik deed marketing en communicatie niveau 4, op het Summa College in Eindhoven. Nu studeer ik International Business.
Gijs: Ik heb gestudeerd op de Johan Cruyff academy, tegenwoordig heet het young talent academy. Studeerde daar marketing en communicatie en was een 3 jarige opleiding. De school bevond zich in Nijmegen op het roc Nijmegen, maar je hebt ook meer Johan Cruyff academy’s in verschillende locaties. De major die ik nu in Amerika volg heet business administration. Misschien ga ik daar nog een studie bij doen. Weet nog niet welke precies maar finance of psychology vind ik heel interessant.
Sloot jouw mbo-opleiding goed aan op de opleiding die je nu doet?
Gianni: Het sloot zeker goed aan. De MBO-opleiding was een goede basis om door te studeren en een bachelor diploma in Amerika te behalen.
Gijs: De studie die ik in Amerika doe sluit goed aan op mijn mbo opleiding. Omdat ik marketing altijd al met interesse volgde en nu vakken heb zoals business, finance en economics past dat goed bij elkaar.
Vond je het moeilijk om ineens je opleiding in het Engels te moeten volgen?
Gianni: Nee, ik vond het totaal niet moeilijk. Ik denk dat wij al sinds vroege leeftijd een goed niveau engels aangeleerd krijgen in Nederland, dus ons basisniveau lezen en spreken is boven gemiddeld. Iedereen om je heen spreekt Engels dus je neemt het heel gemakkelijk over.
Gijs: Op het begin moest ik er zeker even aan wennen maar dat pik je wel snel op. Omdat je sommige vakken al op je mbo hebt alleen nu in een andere taal denk ik dat je weer nieuwe methodes leert. En zo kun je je weer verder ontwikkelen.
Wat is qua studie een groot verschil tussen jouw opleiding in Nederland en in Amerika?
Gianni: Het grootste verschil is dat in Amerika iedereen specifiek zijn eigen route kiest. Je kunt je eigen vakken kiezen en wanneer je ze wilt volgen. In Nederland is het zo dat de hele opleiding dezelfde vakken krijgt in leerjaar 1 en dan doorgaat naar leerjaar 2 etc. In Amerika kies je dus zelf in welk semester je welke vakken doet.
Gijs: Wat ik een groot verschil vond is dat je huiswerk zwaarder mee telt. Al het huiswerk wat je maakt over je schooljaar neem je mee als eindcijfer. Maar zodra je dat goed maakt ben je wel goed voorbereid op de toetsen/examens want daar komt hetzelfde in voor. En dat vond ik vooral wel even anders als in Nederland met studie. Maar het stimuleert wel goed, want zo leer je de stof wel beter.
Wat zijn je plannen na het behalen van je bachelor diploma in Amerika?
Gianni: Na het behalen van mijn diploma ga ik proberen mijn masters ook in Amerika te doen.
Gijs: Mijn plannen na 4 jaar vind ik lastig zeggen. Heb daar gelukkig nog even de tijd voor om over na te denken. Maar wil altijd doorgaan met tennis en kijken waar ik uiteindelijk terecht kom.
Heb je tips voor toekomstige mbo’ers die naar Amerika gaan?
Gianni: Mijn tip voor MBO’ers is dat ze zelfverzekerd kunnen zijn dat ze gaan slagen in Amerika. Als je na je MBO gaat ben je ook wat ouder, dat gaat in je voordeel werken.
Gijs: Dat het een hele mooie overstap is om van het mbo naar Amerika te gaan. Je kunt jezelf top ontwikkelen als persoon maar ook zeker in je sport. En dat de overstap ook zeker te doen is qua niveau studie, want je gaat toch een hbo doen en dat sluit goed op elkaar aan.
Denk jij nu: “Wat Gianni en Gijs doen, dat wil ik ook!”? Zoek dan snel contact met ons op, dan bespreken we samen jouw mogelijkheden.
En wist je al dat ‘student-athletes’ over het algemeen gezien worden als hardwerkende, gemotiveerde mensen die tot het uiterste gaan om doelen te bereiken? Binnen het bedrijfsleven wordt dit ook zo gezien en daarom hebben student-athletes vaak een streepje voor. Benieuwd naar meer informatie? Check dan onze after college pagina!