In Nederland zijn ongeveer 70 verschillende Hogescholen en universiteiten te vinden, dat maakt het maken van een studie- en schoolkeuze soms lastig. Maar kun je je voorstellen dat je in een land gaat studeren waar meer dan 5000 universiteiten te vinden zijn?! Dan wordt kiezen nog lastiger.
Als student-athlete in Amerika krijg je met die keuze te maken. Want welke van die 5000 verschillende universiteiten past het best bij jou? Geen zorgen, we helpen je daar bij. Maar eerst dit artikel dat meer vertelt over Amerika’s verschillende universiteiten.
Het verschil tussen Nederlandse en Amerikaanse universiteiten
Een van de belangrijkste vragen, want wat maakt Amerikaanse universiteiten nu zo anders dan Nederlandse universiteiten? De verschillen zijn enorm, maar de grootste verschillen zijn:
- De omvang
Big, bigger, biggest! Daar staat Amerika bekend om, de burgers, de soda drinks, de parkeergarages: alles moet groot zijn. Dat geldt dus ook voor universiteiten. De een is natuurlijk groter dan de ander, maar over het algemeen zijn ze allemaal ‘huge’. Zo zijn er best wat universiteiten waar jaarlijks 50.000 studenten studeren! Crazy right?! - De sportbeleving
Een inkoppertje, want dat is de reden dat veel sportende studenten naar Amerika vertrekken, maar het is écht een verschil. Amerika ademt sport en zoals veel student-athletes aangeven ben je in Nederland soms anders als je meer sport dan normaal, maar in Amerika heb je een ‘bijzondere status’ te pakken als sporter. En dat is echt te gek! Alle student-athletes op de campus geven alles voor hun sport, dat geeft een mooi gevoel en op die manier til je elkaar naar een hoger niveau. Ook zijn de faciliteiten op een universiteit zo ingericht om iedere student-athlete optimaal te kunnen voorzien. - De saamhorigheid
Als student-athlete kom je uit voor de universiteit en niet voor een sportclub. Maar op diezelfde universiteit studeer je, eet je, doe je leuke dingen en woon je samen met al je vrienden. Je kunt je voorstellen dat er op die manier een community gecreëerd en het is te gek om daar onderdeel van te zijn. Hardwerkende sporters, ijverige studenten en de meest enthousiaste fans: iedereen is onderdeel van de community en iedereen steunt elkaar in alles wat ze doen! Zoals bijvoorbeeld op de foto hieronder, waar de studenten op Clemson University de student-athletes aanmoedigen
Natuurlijk zijn er nog meer verschillen te ontdekken tussen universiteiten in Amerika en Nederland. Zoals bijvoorbeeld het weer veranderingen met zich meebrengt, maar ook de Amerikaanse keuken is anders dan hier. Als sporter zitten die verschillen vaak ook in de sport die je beoefent en in hoe het seizoen vorm krijgt. Bekijk bijvoorbeeld dit artikel eens over waarom college soccer leuker is dan normaal voetbal, of dit artikel dat vertelt waarom college golf leuker is dan normaal golf of lees meer over de voordelen van college field hockey.
Het verschil tussen ‘College’ en ‘University’
De termen ‘College’ en ‘University’, je hebt ze vast al vaker voorbij horen komen. Zo zijn er velen colleges te vinden in Amerika, zoals bijvoorbeeld het College of William and Mary in Virginia, maar er zijn vooral ook veel universities in Amerika, zoals de University of Florida. Maar eh, wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide?
Het antwoord: er is weinig verschil. Beide zijn bijna identiek, maar niet helemaal. Qua academische verschillen maakt het in ieder geval niets uit, de top 10 beste universiteiten in Amerika zijn namelijk zowel ‘colleges’ als ‘universities’. Het verschil zit ‘m in de organisatie van de school. Over het algemeen zijn colleges namelijk wat kleiner dan universities, om die reden bieden colleges dan ook niet altijd masteropleidingen aan. Een university biedt altijd bachelor- en masteropleidingen aan en heeft daarom vaak een groter aantal studenten.
Junior en Community colleges
Wellicht heb je de namen ‘junior en/of community colleges’ ook al eens voorbij horen komen. Ook hiervan zijn er meerdere te vinden in Amerika en ook hier gaan student-athletes vaak naar toe. Wat uitleg waard dus!
Een junior of community college wordt vaak gezien als opstapje naar een bachelordiploma, hier kun je namelijk een ‘associate degree’ behalen. Daarmee stroom je later door naar een bachelor- of masteropleiding. Dat zijn twee jaar durende programma’s waarin de focus voornamelijk ligt op praktisch leren, vaak zijn de kosten van zulke colleges lager. De meeste junior of community colleges doen mee aan de sportcompetitie genaamd de NJCAA.
NJCAA, NAIA, NCAA: de drie grootste sportcompetities in Amerika. We kunnen ons voorstellen dat de verschillen soms nog lastig te volgen zijn. Onderstaand filmpje legt het uit!
De beste Amerikaanse universiteiten
Soms krijgen we de vraag: wat is nu de beste Amerikaanse universiteit? Dat is echter lastig te zeggen, want net zoals in Nederland verschilt dat per studie. Sommige universiteiten staan bekend om de goede economische studies en andere om bijvoorbeeld de interessante natuurkundige studies. Ook zit er vaak veel verschil tussen het niveau van bachelor- en masteropleidingen.
Slamstox werkt met veel data, rankings en databases om de kwaliteit van bepaalde opleidingen in beeld te brengen. Er zijn daarnaast ook veel betrouwbare ranglijsten die jaarlijks worden uitgebracht, zoals de Princeton University Review, de U.S. News College Ranking en de Forbes University Rankings. Maar let op, ook deze lijsten zijn vaak subjectief en geven niet altijd weer wat voor jou als student relevant is.
Naast goede universiteiten, zijn er ook een heleboel mooie universiteiten in Amerika. Sprookjesachtig mooie gebouwen zoals ‘Berry College’ in Georgia dat te zien is op de foto hieronder.
Wil je ook student-athlete worden op een Amerikaanse universiteit die bij jouw academische eisen en niveau past? Wij helpen je verder!
Het academische niveau van een universiteit
Voordat je begint met studeren in Amerika zul je in Nederland een keuze moeten maken. De kans is groot dat je gaat studeren op een universiteit waar niemand die je kent eerder studeerde, het zijn er immers meer dan 5000 in heel Amerika. Natuurlijk vind je het wel belangrijk om een idee te krijgen van het academische niveau van een universiteit, uiteraard helpen we je daarmee. Inmiddels hebben we al heel veel student-athletes geplaatst op heel veel verschillende universiteiten.
Om zelf een beeld te krijgen zijn er naast de velen ‘college rankings’ die we hierboven al noemde (Princeton University Review, U.S. News College Rankings en Forbes University Rankings), ook andere factoren waar je op kunt letten. Omdat er in Amerika geen verschil wordt gemaakt tussen WO en HBO, zijn de toelatingseisen een goede maatstaf voor het academische niveau van een universiteit (cijfer gemiddelde, scores op toelatingstoetsen, co-curriculaire activiteiten). Wij helpen jou in de zoektocht naar een universiteit waar jij op jouw niveau het uiterste uit je studie kan halen en je doelen kunt bereiken.
Van Nederland naar Amerika
Er zijn veel student-athletes die aan een studie in Nederland zijn begonnen en later naar Amerika willen. Vaak omdat ze merken dat de combinatie van sport/studie lastig is hier, of omdat ze het gevoel hebben dat ze niet het uiterste uit beiden kunnen halen. Maar kun je een studie beginnen in Nederland en afmaken op een Amerikaanse universiteit? Dat kan zeker!
We helpen vaak Nederlandse studenten die tijdens hun studie in Nederland toch besluiten dat ze willen gaan studeren in Amerika. Het is dan gebruikelijk om je credits vanuit Nederland om te zetten naar Amerikaanse credits, zodat je met je studie verder kunt gaan in Amerika.
Het verschilt per situatie, studie en universiteit of je meteen door kunt stromen of een aantal vakken moet inhalen. Slamstox helpt je graag met het uitzoeken van jouw persoonlijke mogelijkheden.
We hopen dat je inmiddels wat meer te weten bent gekomen over universiteiten in Amerika. Wil je nu meer weten over een specifieke universiteit? Check hier onze lijst met ‘University Spotlights’ waarin we veel Amerikaanse universiteiten uitlichten!
Heb je een andere vraag? Zoek dan snel contact met ons op!