Terwijl in Nederland het Sifan Hassan- en Femke Boleffect langzaam zorgt voor groei binnen de atletieksport is track & field in de Verenigde Staten al jaren mega populair! Dit heeft alles te maken met de Amerikaanse sportcultuur. Zoals alles in Amerika groot is, zo ook liefde voor sport én sportwedstrijden. Naast de sportcultuur en grootte van de competitie zitten er nog veel meer voordelen verbonden aan track & field in de USA. Nieuwsgierig? In dit artikel leggen we het uit.

Combinatie studie en sport

Om maar meteen met de deur in huis te vallen is het allergrootste voordeel van college track & field natuurlijk de combinatie van sport en studie. Dit gaat in de Verenigde Staten echt hand in hand. Omdat je als atleet in Amerika deel uitmaakt van sportteams van de school wordt je studie volledig rondom jouw sportschema gepland. De universiteit gaat soepel om met de drukke schema’s van student-athletes en ondersteunt hierin op zowel academisch als sportgebied. Het nastreven van sportieve ambities wordt in Amerika veel meer aangemoedigd dan hier in het nuchtere Nederland waar het behalen van een fatsoenlijk diploma vaak prioriteit krijgt. Als je wilt studeren op hoog niveau én alles uit je sportcarrière wilt halen is een Amerikaanse universiteit de ideale plek! Dit geldt tevens voor alle sporten en atletiek is hierin zeker geen uitzondering. 

Faciliteiten en full time coaching

Het is niet voor niets dat 417 van de 558 Amerikaanse atleten op de Olympische Spelen in Rio (ex-) college student-athletes zijn. Een carrière als student-athlete is een perfecte opstap naar de echte wereldtop op sportgebied. Dit komt mede door de extreem professionele en geavanceerde faciliteiten op Amerikaanse universiteiten in combinatie met een coach die altijd voor jou klaar staat. Iedere atleet wil zo optimaal mogelijk presteren en het maximale uit zichzelf halen. Scholen weten dit uiteraard ook en proberen hun sportteams zo optimaal mogelijk te faciliteren. Dit uit zich niet alleen in prachtige atletiekstadions en mooie krachtruimtes, maar zie je ook terug in de coaching staff. Dit is namelijk anders dan wij in Nederland gewend zijn bij atletiekverenigingen waar trainers vaak training geven op vrijwilligersbasis of tegen een kleine vergoeding. Op Amerikaanse universiteiten werkt een coach in dienst van de school. Het is dus zijn of haar fulltime baan om de atleten te coachen en begeleiden in hun sport. Ook buiten reguliere trainingstijden is jouw coach eigenlijk altijd beschikbaar en staat de deur van hun ‘track office’ open als je hem of haar nodig hebt. Doorgaans bevindt dit kantoor zich naast de atletiekbaan. Overigens is de atletiekbaan vaak centraal gelegen op campus dichtbij jouw woning, schoolgebouwen en restaurants. Hartstikke handig dus! Oh en meestal heb je niet ‘maar’ 1 coach. Als atleet heb je een head coach, jouw specifieke event coach, een aparte strength- en conditioning coach en vaak ook nog assistent coaches. Meer dan voldoende begeleiding dus.

In dit artikel vertellen we je alles over de beste en mooiste track en field outdoor faciliteiten. Maar wil je ook meer weten over de indoor track en field faciliteiten, check dan vooral dit artikel.

Bijzaken worden geregeld

Alles, maar dan ook echt alles, rondom atletiek wordt voor je geregeld. Naast dat de coaches jou trainen en klaarstomen voor wedstrijden worden alle andere bijzaken geregeld. Denk hierbij aan inschrijvingen voor wedstrijden, hotelovernachting(en), vervoer, eten bij wedstrijden etc. Het enige wat jij hoeft te doen is keihard trainen en op de wedstrijddag klaarstaan met je spikes en paspoort op zak. That’s it! Er wordt een startnummer in je handen gedrukt en zelfs de fysio gaat mee. Ideaal toch? Die spikes krijg je trouwens ook gewoon van de school. Net als al je andere materiaal, schoenen en kleding. Aan het begin het nieuwe schooljaar is het telkens weer net alsof de kerstman langs is geweest met al die kleding en schoenen die je ontvangt! Dit noemen ze ook wel ‘Christmas in August’.

Grote competitie op extreem hoog niveau

Het atletiekniveau in Amerika ligt extreem hoog. Dit heeft te maken met de populariteit van de sport en dit reflecteert zich in de grootte van het deelnemersveld. Cross country is een discipline waar dit vooral zichtbaar is! In Nederland zie je doorgaans circa 30 deelnemers aan de start van een crosswedstrijd. In de Verenigde Staten is het niet gek als het aantal deelnemers rond de, schrik niet, 250 ligt. Maar ook bij baanatletiek doen er doorgaans veel atleten mee aan wedstrijden. Niet zo gek dus dat het niveau vanzelfsprekend ook erg hoog is, zeker als je bedenkt dat atleten ook profiteren van professionelere faciliteiten en fulltime coaching. Maar uiteraard zijn niet al die honderden deelnemers aan een track meet ‘future Olympians’ en kun je binnen college track and field competitie opzoeken van passend niveau. Ook zijn deze wedstrijden met grote aantallen deelnemers ideaal als je meer wedstrijdervaring op wilt doen. Geen enkele training is immers zo wedstrijd-specifiek als een wedstrijd zelf! 

Teamsport

Atletiek een individuele sport? Helemaal niet?! Teamgevoel is sterk aanwezig binnen college track & field teams. Dit komt mede doordat je echt iedere dag samen traint, maar daarnaast doe je nog veel meer andere dingen samen zoals studeren, eten en vaak woon je zelfs samen! Met z’n allen in de bus (of het vliegtuig!) naar een wedstrijd reizen en overnachten in een hotel draagt ook sterk bij aan dat teamgevoel. Ook samen zenuwpezen in je hotelkamer op de ochtend van de wedstrijddag mag niet vergeten worden.

Een onderdeel waar dit team aspect een veel grotere rol speelt is cross country. In Amerika zijn deze wedstrijden namelijk altijd in teamverband en dragen de eerste 5 finishers bij aan de teamscore. Dit maakt het echt een spannende strijd tussen verschillende scholen en ieder plekje dat je hoger eindigt telt en kan een doorslaggevend verschil maken in de teamuitslag. Super leuk om zo naast het neerzetten van individuele prestaties ook te strijden voor een hoge teamklassering. 

Niet alleen in cross country, maar ook indoor en outdoor track and field zijn vaak in teamverband. Het reguliere seizoen is hier meer gericht op individuele prestaties en kwalificatie voor Nationals, maar zodra de Conference Championships eraan komen staat het team weer voorop.

Amerikaanse sportcultuur

Het laatste voordeel verbonden aan college track and field in Amerika heeft te maken met sportcultuur. Sport is is a ‘’BIG DEAL’’ in de Verenigde Staten en leeft daar heel anders dan bij ons. In weinig landen speelt sport net zo’n grote rol als in Amerika, daar zijn ze dan ook echt gek op sport. Niet alleen de professionele leagues, maar juist de college sportteams zijn razend populair. Student-athletes worden vaak gezien als helden van de school en de sportwedstrijden trekken veel publiek waaronder ook normale studenten en zelfs leerkrachten van de universiteit komen graag kijken. American football, basketball en baseball zijn het meest populair, maar zelfs rondom de atletiekbaan is er doorgaans veel publiek. Universiteiten investeren veel in hun sportteams met het doel om hun atleten zo goed mogelijk te laten presteren op wedstrijden. De supporters komen hierop af en dat is naast hartstikke leuk ook erg motiverend! Extra reden om je uiterste best te doen als je in je school’s jersey over de atletiekbaan flaneert.

College track en field kent dus enorm veel voordelen en kan gezien worden als een van de beste opstapjes naar een professionele carrière. Doe jij aan atletiek en ben je nieuwsgierig geworden naar track en field en studeren in Amerika? Vul het kennismakingsformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!