Amerikanen en Nederlanders, ze zijn als water en vuur: grote tegenpolen dus. De gemiddelde Nederlander is ‘recht voor zijn raap’ (Amerikanen noemen dit “Dutch Directness”), terwijl Amerikanen altijd vriendelijk willen zijn. Nederlanders zijn vrij nuchter, terwijl de overenthousiaste Amerikaan zich maar al te graag laat horen. Risico’s zijn ook meer voor Amerikanen weggelegd dan voor Nederlanders. Waar in Nederland alles relatief klein is, is in Amerika zoveel mogelijk oversized. Zo ook de sporten en de events die in Amerika plaatsvinden. En dat laatste is precies wat onze student-athletes zoeken. In dit artikel staan er 5 redenen waarom jij moet kiezen voor college T&F!
Faciliteiten
De faciliteiten voor T&F zijn niet te vergelijken met de faciliteiten in Nederland. Natuurlijk ligt het aan de professionaliteit van de school, maar in de meeste gevallen zijn de faciliteiten in Amerika adembenemend. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk voor een student-athlete om zich te blijven te ontwikkelen in Amerika. Qua sport doet de school er alles aan om het maximale uit jezelf te kunnen halen. Veel van onze Slamstox-atleten krijgen dan ook te maken met professionelere faciliteiten dan dat ze gewend zijn bij hun sportclub in Nederland.
Hieronder een voorbeeld van de faciliteiten bij Mississippi State Track & Field. Niet alleen de fitness is prachtig, ook het stadion heeft een upgrade ondergaan. Er is nu plek voor meer dan 3000 personen! Zie jij je al gaan bij Mississippi State?
Betere combinatie met school en studie
Voor veel student-athletes is de combinatie van studie en op hoog niveau sporten enorm lastig. Veel scholen in Nederland houden geen of weinig rekening met de sport van een student. In Amerika is dat compleet anders.
In Amerika is het systeem er zo op gebouwd dat school en sport perfect samen gaan. De docenten houden rekening met de tijd die je moet besteden aan trainingen of wedstrijden. Het is natuurlijk niet zo dat je je schoolwerk kan afraffelen, universiteiten gaan er vanuit dat je gemotiveerd bent om op beide facetten het maximale uit jezelf te halen.
Natuurlijk vergt het heel veel energie, echter zijn de wedstrijden vaak de hoogtepunten van het jaar waar iedere athlete ook veel energie van krijgt. Het is niet zo dat je even snel naar een wedstrijd gaat en weer terug naar de campus. Vaak maakt het team er echt een uitje van, zeker bij wedstrijden die ver gespeeld moeten worden. Het is een soort ‘mini-vakantie’ (met vliegtuig) waarbij de wedstrijd het belangrijkste onderdeel is. Work hard, play hard!
Once in a lifetime experience
De combinatie van sport en studie in Amerika is een unieke. Nergens anders op de wereld zie je dat dit zo goed geregeld is als in Amerika. Voor veel student-athletes is het een ervaring om nooit te vergeten. Het is een grote stap om naar Amerika te gaan, maar zodra je gesetteld bent beleven de meeste student-athlete de tijd van hun leven! Volgens velen is het dan ook echt een “once in a lifetime experience”. Je hebt vaak maar één keer de kans om deze kans te pakken en zodra je die kans pakt moet je het met beide handen aangrijpen. Deze “opportunity” is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Studeren in Amerika is namelijk voor de “gewone” burger enorm duur. Dat de school meebetaald aan je studie is dan ook een groot privilege dat je als student-athlete krijgt.
Verhuizen naar Amerika is een grote stap, maar je krijgt er waanzinnig veel voor terug. De contacten die je daar maakt koester je voor de rest van je leven. Het leren van andere culturen is daarbij ook een bijzonder voorbeeld. In een team zitten enorm veel mensen met verschillende nationaliteiten. Spannend maar ook heel speciaal.
Teamsport
In Amerika is atletiek een absolute teamsport. Je sport niet alleen samen met je teamgenoten maar je woont en studeert vaak ook nog met je teamgenoten. Het gevoel van een echt “team” is dan in Amerika ook vele malen groter dan in Nederland. Het zorgt ervoor dat er een hechte band ontstaat.
Ook is de verloop van een wedstrijd anders in Amerika dan in Nederland. In Nederland zijn de prestaties individueel belangrijk. In Amerika draait het vaak om de eindresultaten van het team, maar ook individueel kun je wedstrijden winnen. Na een wedstrijd is het belangrijkste dat het team bovenaan staat.
Niet alleen de atleten zijn onderdeel van het team. Ook de coaches zijn een belangrijk aspect in een team. Het is ook heel belangrijk om een goede klik te hebben met de coach, bij Slamstox zorgen wij ervoor door de match tussen student-athlete, school en team de optimale is.
Eerder schreven we al over college coaches en de Olympische Spelen en over waar een college coach op let tijdens het recruiting proces . Check it out!
Niveau van de wedstrijden
Het niveau van de wedstrijden is erg hoog in Amerika. Dit is natuurlijk het gevolg van onder andere de professionaliteit van de scholen. De coaches zijn 24/7 bereikbaar en staan altijd open om te brainstormen of met je te trainen.
Niet alleen het niveau is hoger, maar ook het aantal deelnemers is enorm! In Nederland doen er bij grote wedstrijden ongeveer 30-40 deelnemers mee. In Amerika is dat echt anders, daar praat je soms al snel over zo’n 250 atleten. Whut?! Ja, echt!
In Amerika hoef je ook veel minder wedstrijden af te zeggen dan in Nederland. In Nederland is het vaak zo dat de cross- en indoorseizoenen door elkaar heen lopen, in Amerika overlappen deze seizoen elkaar niet dus kun je iedere periode flink trainen om op je top te zijn gedurende zowel het in- als outdoor seizoen. Zo kun je je beter focussen en specialiseren!
Onze eigen Track & Field specialist Famke Heinst heeft al deze bijzondere momenten meegemaakt tijdens haar avontuur als student-athlete. Ze vond het zelfs zó leuk, dat ze nu maar al te graag andere atleten begeleid in hun proces naar Amerika. Wil jij meer weten over de super leuke tijd van Famke in Amerika, check dan de Q&A die we met haar deden!
Zoals je hoort is T&F college in Amerika heel leuk maar ook heel serieus. Ben jij klaar om deze uitdaging aan te gaan? Wij helpen je graag verder.