Vijfvoudig Nederlands kampioen Lodewijk Weststrate gaat naar Amerika. Lodewijk, die een hoogste mondiale ITF ranking van nummer 39 behaalde, heeft besloten om zijn tennis carrière door te zetten op the University of Southern California (USC). De 18-jarige topper uit Voorschoten rondt dit jaar zijn VWO af en gaat in september officieel van start als een Trojan in Los Angeles, waar hij in de voetsporen zal treden van onder anderen voormalig ATP #21 Steve Johnson, grand-slam winnaar Robert Farah, Slamstox tennisser Laurens Verboven en Slamstox collega Peter Lucassen. Lodewijk zal deel uitmaken van een internationaal team met jongens die het al ver geschopt hebben in de tenniswereld voordat ze naar Amerika vertrokken. Zo stonden toekomstig teamgenoten Daniel Cukierman en Mor Bulis al nummer 525 en 488 op de ATP World Rankings.
In dit interview vertelt Lodewijk over zijn keuze voor het college tennis en USC, zijn ambities, en geeft hij tips aan jongens en meiden die ook overwegen sport en studie te combineren in Amerika.
USC tennisbanen
“College tennis is ook een goede weg om prof te worden”
Je bent lang nummer 1 in Nederland geweest van jouw leeftijd en hebt veel grote nationale en internationale toernooien gewonnen. Wat is je mooiste herinnering uit je junioren carrière?
Mijn mooiste herinnering in Nederland zijn mijn 5 nationale singles titels – zeker de eerste paar waren speciaal. Op internationaal niveau vind ik de deelname aan alle junioren Grand Slams de mooiste herinneringen, met name het behalen van de laatste 16 in de single op de Australian Open.
Van wie heb jij in je huidige tenniscarrière het meeste geleerd en waarom?
Ik train al bij Marcel Kokshoorn sinds ik ben begonnen met tennissen dus van hem heb ik het meest geleerd in mijn tenniscarrière. Marcel werkt samen met Nick Carr, van wie ik ook veel heb geleerd. Beide trainers hebben veel (internationale) ervaring en kunnen hun kennis van techniek en tactiek op een hele goede manier overbrengen.
Andere trainers waar ik vroeger heel goed en voor langere tijd prettig mee heb samengewerkt zijn Leonne Heffels, Frits ten Bruggencate, Eddy Bank en Dennis Schenk. Ik heb Raemon Sluiter helaas maar kort mee mogen maken maar dat was ook een hele positieve ervaring.
Je hebt besloten om je tenniscarrière door te zetten op de University of Southern California in Amerika. Waarom heb je besloten om college tennis te spelen in Amerika?
Omdat college tennis ook een goede weg is om later prof te worden. De faciliteiten op Amerikaanse colleges zijn uitstekend en zeer professioneel. En je volgt naast je sport ook een goede opleiding.
1 van de USC workout rooms – foto genomen door Lodewijk tijdens zijn recruiting trip
“Ik zie USC als een topomgeving om mijn tennis verder te ontwikkelen.”
Waarom is je keuze uitgegaan naar USC?
Een aantal redenen. Ten eerste had ik een goed gevoel tijdens mijn ‘official visit’ aan USC in september 2019. Ik had een goede klik met de coaches en het lijkt mij een fijn team om in te spelen. Daarnaast zijn de faciliteiten uitstekend. Ik zie USC als een topomgeving om mijn tennis verder te ontwikkelen. Als laatst is USC ook een zeer goede academische universiteit, en Los Angeles is natuurlijk een mooie stad om in te wonen.
Lodewijk tekent de National Letter of Intent – Slamstox
Je hebt via Slamstox tijdens je ‘official visit’ drie universiteiten kunnen bezoeken in Amerika om een definitieve keuze te maken. Kan je wat vertellen over je trip en over je indrukken?
De Amerikaanse coaches staan erom bekend dat ze heel veel tijd besteden aan het scouten van spelers die zij eventueel in hun team willen hebben. Ze kennen bijna iedere speler in de ITF Junior tour. In de afgelopen 2 jaar ben ik door heel veel universiteiten en coaches benaderd en heb in deze gesprekken een goede indruk gekregen van het Amerikaanse college tennis en de verschillen tussen de universiteiten en coaches. Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt om Wake Forest, University of Texas en USC te gaan bezoeken. Alle drie fantastische scholen met een heel goed tennisprogramma.
De trip van een week was heel intensief, maar zeer interessant en leerzaam. Je krijgt nou eenmaal een betere indruk van de colleges als je daar bent in plaats van het bekijken van foto’s en het voeren van telefoongesprekken met de coaches. Er werd veel voor mij geregeld en ik heb alles kunnen zien en meemaken wat bij de colleges hoort. Je maakt kennis met de spelers en praat met iedereen die met jou te maken zal hebben als je ervoor kiest naar die universiteit te gaan: van studie-begeleiders tot fysio’s, strength & conditioning coaches en de voedingsdeskundige.
1 van USC’s krachthokken voor student-athletes – foto genomen door Lodewijk tijdens zijn recruiting trip
Tijdens je ‘official visit’ heb je ook kennis gemaakt met Belgische Slamstox speler Laurens Verboven. Hoe nuttig was het om met hem te spreken over zijn ervaringen bij USC?
Het was zeker nuttig om met Laurens te spreken omdat hij vier jaar voor USC heeft gespeeld, en dus echt alles daar heeft meegemaakt. Hij was zeer enthousiast en dat heeft mij zeker geholpen in mijn keuze.
Waar verheug je je het meeste op?
Ik verheug mij het meest om met het team veel te gaan trainen, de gezelligheid om in een team te spelen en elkaar beter te maken, en om wedstrijden te spelen door heel de Verenigde Staten. Ik verheug mij er ook op om in Los Angeles te gaan wonen.
Is er iets waar je tegenop ziet of zenuwachtig voor bent? Zo ja, wat?
Wat ik wel spannend vind is wat mijn plek in het team wordt omdat er veel goede spelers zijn. Ik zal hard moet werken voor mijn plek in het team.
Wat zijn je doelen tijdens je college tenniscarrière?
Het uiterste uit mijn tennis halen en veel wedstrijden te winnen. Het spelen voor titels is zeker ook een doel.
“Het publiek is heel erg betrokken en dit geeft wel een extra dynamiek aan de wedstrijden.”
Bij de wedstrijden van USC komen er vaak veel fans kijken. Dit zijn studenten van de universiteit maar ook tennisliefhebbers uit Los Angeles en omstreken. Vind jij het fijn om voor veel publiek te spelen?
Ja, ik vind het leuk om met publiek te spelen omdat er dan een mooie sfeer hangt waar ik zelf extra motivatie van krijg. Ik heb op Youtube al een paar filmpjes gezien van college wedstrijden. Het publiek is heel erg betrokken bij de wedstrijden en dit geeft wel een extra dynamiek aan de wedstrijden.
Wat ben je van plan te studeren?
Business Administration (bedrijfskunde).
Wat verwacht je van het leven in Los Angeles, los van studie en tennis?
Het is een grote en energieke stad dus er is altijd wat te doen en het is dicht bij de oceaan. Af en toe golfen vind ik ook leuk. Echter verwacht ik dat ik veel tijd op de USC campus zal doorbrengen om hoorcolleges bij te wonen en te trainen. Het eerste jaar zal ik ook op de campus wonen – dat is verplicht.
“In mijn geval zijn er ook coaches naar Nederland gekomen om mij en mijn familie te ontmoeten.”
Wat zijn je ambities op tennisgebied na het afronden van je studie in Amerika?
Mijn doel is om na college een professioneel tennisspeler te worden.
Hoe ben je in contact gekomen met Slamstox en hoe was je ervaring?
Slamstox heeft mij erg goed geholpen. Er komt heel veel bij kijken in de voorbereiding op het vertrek naar Amerika. Ik heb heel intensief met Slamstox samengewerkt in de voorbereiding en ben onder de indruk van hun kennis over de universiteiten en coaches van het Amerikaanse college tennis. De Slamstox app is hier een handig hulpmiddel bij.
Als je jongens en meiden van jouw leeftijd een tip kan geven bij het kiezen van een universiteit, wat zou je hen dan adviseren?
Het kiezen van een college vergt veel voorbereiding. Er zijn heel veel universiteiten waar je uit kunt kiezen en het loont enorm om vooraf voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vindt. Hierbij kun je voor jezelf bepalen wat je verwacht van de coaches en spelers, welke conference je voorkeur naar uit gaat, wat de balans is tussen academics en athletics, de locatie (hele jaar outdoor spelen of in de winter indoor), of de universiteit naast de individuele en team championships ook het spelen van andere (ITF) toernooien faciliteert, etc. Ik zou aanraden om vroeg in contact te komen met coaches, omdat zij heel veel spelers in de gaten houden en omdat de doorlooptijd van het eerste contact tot en met het tekenen van je contract maanden (of soms wel meer dan een jaar) kan duren.
Als je het kan, zou ik zeker aanraden om (middels ‘official visits’) je voorkeur colleges te gaan bezoeken. Als je in gesprek bent met een college coach, vraag dan ook wanneer zij naar Europa komen. Dat biedt de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten zonder dat je naar Amerika hoeft te reizen. In mijn geval zijn er ook coaches naar Nederland gekomen om mij (en mijn familie) te ontmoeten.
In het verleden zijn er al meerdere Nederlanders zeer succesvol geweest bij USC Men’s Tennis. Zo heeft onze Slamstox collega Peter Lucassen twee NCAA Championships gewonnen en ook Max de Vroome heeft met USC een NCAA Championship gewonnen. Ga jij deze traditie voortzetten?
Dat ben ik zeker van plan en daar ga ik mijn uiterste best voor doen!
Lodewijk, bedankt voor het leuke en inspirerende interview! Wil jij, net zoals Lodewijk, college tennis spelen in Amerika en tegelijkertijd een universitaire studie volgen? Neem dan contact met ons op. Voor meer foto’s en video’s van USC, check dan de “USC” highlight op de Slamstox Instagram pagina.
Meer over de University of Southern California:
- Aantal studenten: 45 duizend
- Aangeboden studies: Klik hier om te zien welke studies er op USC worden aangeboden
- Aangeboden sporten: Check de athletics website door hier te klikken.
- Sports conference: Pac-12 Conference, een van de sterkste sport conferences in college sports.
- Bekende personen: o.a. comedian en acteur Will Ferrell en astronaut Neil Armstrong
USC’s American Football Stadion